Radnici Krivaje Mobel najavili generalni štrajk

876

Sindikalna organizacija Prvednog društva Krivaja Mobel najavljuje generalni štrajk ukoliko uprava do 13. aprila ne ispuni obaveze u vezi sa redovnom isplatom plaća i uplatom doprinosa. Podsjećamo, “Krivaja-Mobel” je novo preduzeće formirano nakon što je ortačka grupa  kupila  proizvodne pogone  Industrijskog preduzeća “Krivaja” u stečaju. Kupci su tada preuzeči  obavezu upošljavanja oko 800 radnika.

Uprava Krivaje-Mobel je, u skladu sa preuzetim obavezama iz kupoprodajnog ugovora, uposlila najveći broj radnika  Krivaje u stečaju. Problemi u vezi sa osiguravanjem sirovina za proizvodnju prate i novo preduzeće, što se direktno  održava na poslovanje i izvršavanje obaveza prema radnicima, ranije je saopćeno iz uprave Krivaje-Mobel.

Reagirala je sindikalna organizacija, otkazujući ranije potpisan Sporazum sa Upravom i zahtijevajući redovne uplate doprinosa i isplate plaća do 25. u mjesecu, kao i ostalih naknada predviđenih Zakonom o radu.

Također, sindikalna orghanizacija traži da uprava preuzeme i radnike koji se još vode na evidneciji Krivaje u stečaju.

Ukoliko Uprava ne ispuni ove zahtjeve, za 12. april najavljuju generalni štrajk. Zahtjeve su proslijedili članovima ortačke grupe, te stečajnoj upravi IP Krivaja, načelniku Općine Zavidovići,  te kantonalnom i premijeru Federacije.

federalna.ba/Visoko.co.ba

Komentari

komentara