Radnici koji su gradili cestu u južnoj Kini pronašli su 43 fosilizirana jaja za sada nepoznate vrste dinosaura

474

Ovo je drugi značajniji paleontološki pronalazak u toj zemlji u posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, u januaru su pronađene fosilizirane kosti nepoznate vrste drevnih životinja čiji je vrat bio neobično dug.

Ovoga puta ostaci su pronađeni u gradu Heyuanu koji zasluženo nosi nadimak “grad dinosaurovih jaja” zbog činjenice da je u njemu i njegovoj okolini u posljednjih 25 godina pronađeno blizu 17.000 fosiliziranih dinosaurovih jaja.

Grad čak drži i Guinnessov rekord zbog najveće kolekcije jaja, a u posljednjem pronalasku koji se dogodio početkom travnja nalazi se 19 netaknutih jaja dijagonale i do 13 centimetara, prenosi South China Morning Post.

Jaja su nakon otkrića proslijeđena Kineskoj akademiji znanosti na daljnju analizu, a direktor gradskog Muzeja dinosaura Du Yanil smatra kako se radovi na cesti moraju zaustaviti jer postoji šansa da se u blizini nalazi još fosiliziranih ostataka.

Kina je jedna od rijetkih zemalja gdje je ilegalno ne prijaviti pronalazak ostataka dinosaura. Prije desetak godina, farmer u blizini Heuyana uhapšen je nakon što je kod njega pronađeno 557 jaja dinosaura.

Komentari

komentara