NaslovnicaZDKRadnici Arcel...

Radnici Arcelor Mittala ogorčeni: 42 posto zaposlenih na privremenoj obustavi rada

Uprava je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na deset dana, počevši od 19. maja, ali bi po svemu sudeći cijela situacija mogla potrajati.

Tim povodom danas su se oglasili predstavnici sindikata ove kompanije.

Cijelo vrijeme trajanja pandemije radnici su dolazili na posao u teškim uslovima, a sada kada se situacija smiruje, otvaraju se granice, a naši radnici idu na čekanje. Očito je kao dan da su odluke ovakve zbog “korona zakona”, odnosno da bi kompanija mogla dobiti subvenciju Vlade. Međutim, to se moglo uraditi i na drugi način, a ne na ovaj. Nije tačno da nema potražnje za našom robom. Tražimo da radnici rade, i zarađuju – rekao je predsjednik Sindikata u ArcelorMittalu Zuhdija Kapetanović
Podršku su dobili i od Saveza samostalnih sindikata BiH.

Mi smo jutros održali i vanrednu sjednicu Predsjedništva Saveza Samostalnih sindikata. Radnici imaju našu podršku. Ovo je vrlo eklatantan primjer šta nas čeka na nivou Federacije, radnici ostaju bez ikakve pravne zaštite, samo sa sindikatom – rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

S druge strane u saopćenju koje je kompanija objavila jutros navodi se kako je zbog velikog pada potražnje uzrokovane ekonomskom krizom, bilo neophodno privremeno obustaviti rad pogona ArcelorMittal u Zenici.

Kao što je već poznato, cijeli se svijet, uključujući Bosnu i Hercegovinu, suočava sa neviđenom ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19. Kao industrija koja je izrazito orijentirana na izvoz u balkanske zemlje, suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizirani, što ozbiljno utječe na našu održivost – navodi se u saopćenju.
Iz Uprave kompanije naveli su još i kako su poduzeli sve moguće mjere kako bi smanjili troškove osim u oblasti zdravlja i zaštite na radu. Nažalost, kako kažu, bili su prisiljeni uvesti mjeru privremenog prekida rada, kako bi se osigurao opstanak preduzeća tokom globalne ekonomske krize.

Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da osiguraju nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu da ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža. Od početka ove krize obavještavali smo Sindikat ArcelorMittal Zenica o svim poslovnim izazovima i našim aktivnostima na prevazilaženju istih, računajući na njihovo razumijevanje i podršku. U skladu s tim, nedavno smo Sindikatu predložili smanjenje plaća samo za 25% radnika Kompanije, riječ je o menadžerima, uz smanjenje plaća u rasponu od 10% i 20%. Ostalih 75% radnika bila bi u potpunosti izuzeta od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog – zaključuju u svom saopćenju predstavnici kompanije.
Iz sindikata su danas rekli kako bi, da je situacija dozvoljavala bio prisutan veći broj ljudi, ali da nije isključena mogućnost protesta ukoliko ne dođe do pomaka.

 

Visoko.co.ba/Hayat.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.