Radiosarajevo.ba: Visoko dobiva veliki most preko rijeke Bosne

U 2017. / Povezuju se dva naselja: Visoko dobiva veliki most preko rijeke Bosne

(radiosarajevo.ba – N.K.)

Krajem prošle godine u Visokom je počela realizacija dugoočekivanog projekta izgradnje pješačkog mosta preko rijeke Bosne od naselja Luke do Ozrakovića.

Prema riječima nadležnih za ovaj projekt iz općinske administracije u Visokom, riječ je o jednom velikom razvojnom projektu koji sa sobom nosi i druge projekte u budućnosti.

„Pješački most koji je u izgradnji razvojno-kapitalnog je značaja za Visoko te se u cjelosti finansira iz općinskogbudžeta. Ovaj most će povezati dva velika naselja, i to naselje Luke i naselje Ozrakovići, te će omogućiti lakši pristup gradskom centru svim stanovnicima iz prigradskih naselja koja gravitiraju oko Ozrakovića“, rekao je za Radiosarajevo.baMugdim Ćosović iz Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj općine Visoko.

Kako nam je rečeno, radi se o tehnički zahtjevnom pješačkom mostu jer se premošćava rijeka Bosna, s rasponom od 75 metra i širinom koja varira od 4,7 m do 6,5 metra.

„Prilikom izrade idejnog rješenja mosta, nastojali smo da on zadovolji sve standarde savremene arhitekture, te će cijelom svojom konstrukcijom biti osvijetljen. Njegova izgradnja počela je krajem augusta, da bi uslijed zimskih neprilika bila zaustavljena, te smo upravo ovih dana nastavili radove. Na osnovu zacrtanih ciljeva koje smo postavili izvođaču radova, očekujemo završetak izgradnje početkom aprila ove godine“, dodao je Ćosović.

Prema informacijama koje smo dobili, cjelokupna realizacija ovoga projekta predviđena kapitalnim ulaganjima za 2016. godinu iznosi 600.000 KM.

Izgradnjom mosta stvaraju se pretpostavke za buduće projekte kao što su izgradnja jedne velike, moderne podzemne garaže na području ovog lokaliteta, uređenja šetnice uz rijeku Bosnu, te povezivanja uže gradske jezgre s poslovnom zonom Ozrakovići koja je jedna od najatraktivnijih u BiH.