Radionica „Uticaj ishrane na zdravlje“ u Dnevnom centru Visoko

Radionica „Uticaj ishrane na zdravlje“ u Dnevnom centru Visoko

U srijedu, 29.03.2017. godine u Dnevnom centru za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom za roditelje korisnika Dnevnog centra organizovani su predavanje i praktična radionica na temu „UTICAJ ISHRANE NA ZDRAVLJE“ Dr. Safije Softić Nammas.

Osvještavanjem o važnosti pravilne ishrane i obraćanja pažnje na sastojke koje unosimo u naš organizam osiguravamo zdravlje i preveniramo mnoge bolesti i teškoće, posebno kod djece, poručila je doktorica. Radionica je bila interaktivnog tipa, gdje su roditelji imali priliku da postavljaju pitanja i sami učestvuju u programu. Dr. Softić- Nammas je pokazala da se zdravi obrok može uraditi za kratko vrijeme te za jednake novce kao i druga jela čime razbija mišljenja o tome da je to nešto komplikovano, skupo ili da zahtijeva dosta vremena. Kroz jednosatnu radionicu, dr. Softić- Nammas pravila je tri jednostavna i brza jela; paštetu, sendvič za dječiju užinu, te slatke energetske bombice.

Radionica je organizovana povodom obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu, 02. april,  što je jedna od aktivnosti koje se organizuju ovim povodom u JU „Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko- dobojskog kantona“.

Danas nam se servira puno proizvoda pod plaštom zdravog, ali sadržavaju mnoge nezdrave sastojke koji uveliko utiču na naše zdravlje, a posebno zdravlje naše djece. Grickalice, gazirani sokovi, gotova jela, instant napici su počasti današnjeg menija mnogih porodica.  Ovakvim radionicama se razvija svijest o važnosti brige za vlastito zdravlje i zdravlje porodice kroz brigu o ishrani, što je jako značajno za djecu sa posebnim potrebama.

Ovo je prva radionica ovakvog tipa, ali zasigurno ne i zadnja, poručila je Šemsa Gačić, rukovodilac Centra.  Roditelji su dobili korisne informacije, ali i savjete i recepte kako da unaprijede ishranu svoje djece.