“Hasanaginca” je krik odbačene žene koja voli

830
alt

Drama u devet slika „Hasanaginca” autorice Vahide Šeremet promovirana je večeras u Galeriji „Likum '76” a u organizaciji JU Gradska biblioteka Visoko. Promotor je bila profesorica Meliha Terzić koja je za Hasanaginicu kao djelo rekla da samo remek-djela ovako i ovoliko žive, ali i da je nedostajala „ženska verzija”  djela. „Pod  autorskim svjetlom našla se ljubav Hasanage i njegove ljube kao glavna tema”, naglasila je profesorica Terzić.

Autorica Vahida Šeremet u predstavljanju svoje drame iznijela je njene specifičnosti:”Došla sam u Visoko da vam predstavim moje djelo, da se upoznate sa dramom „Hasanaginca”. Ja sam joj prišla na sasvim drugi način. Sve „muške” varijante  sam pogazila i osnovnu dosad vodilju da njen begovski nam nije dozovlio da ona posjeti bolesnog muža jednostavno sam stavila ad acta jer to je neutemeljeno.  Znamo da je prvo prošena od imotskog kadije i age, da je gledala status – aga ne bi imao šanse. Takav stav mi je moja mama rahmetli prenijela ali to nije nailazilo na plodno tlo, tako da sam ja krenula da napišem Hasanagincu. Bilo je to prilično avanturistički obzirom na moje zvanje. Moja Hasanaginica je porođena s petim djetetom i čuva 40-nicu. Lomi se između muža i djeteta ali malo je jača majčinska ljubav. Mislim da sam i prva osoba koja je i u Hasanaginu dušu prodrla. Jer on šalje poruku „vjernoj ljubi svojoj – Ne čekaj me!”  a to ne ide skupa. Ušla sam i u njegovu psihu i mislim da sam dala pravi odgovor. Poentu sam stavila na njenu tugu i njenu žalost, jer ona toliko voli a odbačena je. Dala sam da se Hasanaginica prevede na 11 jezika jer smatram da se radi o najljepšoj baladi na svijetu. Mislim da svi trebamo biti ponosni da imamo takvo remek-djelo staro 4 stoljeća a smatram da ona pripada i svijetu. Nedavno sam saznala i da je Angelina Jolie imala priliku čitati i da je bila oduševljena.”

Nada Đurevska svojim velikim glumačkim talentom ovu je promociju učinila posebnom čitajući odlomke iz drame „Hasanaginca” i time izazvala oduševljenje kod posjetilaca večerašnje promocije. 

{joomplucat:814 limit=17|columns=4}

Komentari

komentara