FOTO: “Dan jabuka” u Gimnaziji “Visoko”

685
ekologika 1
Udruženje mladih “EkoLogika” je danas, kao što smo prethodno već i najavili prilog, u saradnji sa učenicima 4-c razreda prirodnog izbornog područja visočke gimnazije realiziralo  aktivnost obilježavanja dana jabuka. Dan jabuka se u ekološkom kalendaru svake godine obilježava 20. oktobra, međutim, aktivnost je realizirana danas, 9. novembra čime su članovi Udruženja i učenici na simboličan način htjeli opisati situaciju u kojoj se u našem gradu ne posvećuje dovoljno pažnje ovom, i mnogim drugim značajnim datumima iz ekološkog kalendara. Ovom prilikom, pored izložbenog stola koji je bio postavljen u holu škole, kako je za naš sajt izjavio predsjednik Udruženja, prof. Elvedin Šabanović, maturanti su u toku redovnih časova druge smjene, u svim razredima, svakom učeniku,  i njihovim profesorima simbolično uručili po jednu jabuku, uz prigodan 10-minutni referat u kojem su učenici čuli o važnosti jabuke u svakodnevnoj ishrani. Upravni odbor Udruženja se ovom prilikom naročito zahvaljuje direktoru firme “Ideal” gosp. Dervišbegović Mersidu koji je prepoznao značajnost jedne ovakve ideje i njenog uticaja na svakodnevni odgoj i obrazovanje naročito učeničke populacije, uz veliku zahvalnost koju upućujemo i učenicima 4-c razreda ove škole, rekao je prof. Šabanović, koji je sza naš sajt dodao: 
Ono što je ideja Udruženja u vezi sa ovom aktivnošću jeste želja da sljedeće godine ona preraste u niz aktivnosti u sklopu cjelokupnog projekta koji će dobiti podršku općinskih vlasti  sa ciljem da se kroz njihovu realizaciju u našem gradu obilježi dan jabuke te da se ukaže na važnost korištenja eko-hrane, i da se od zaborava sačuvaju stari “zanati” dobivanja proizvoda od jabuke kao što su pekmez  i drugi. Na kraju, “Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van”.
 
U prilogu pogledajte i video prilog by Neven Krajišnik.
 
http://www.youtube.com/watch?v=0KUtOVdBZYQ

{joomplucat:749 limit=10|columns=4}

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.