NaslovnicaSvijetPutin zabrani...

Putin zabranio isporuku ruske nafte državama koje su ograničile cijenu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak dekret o zabrani isporuke nafte i naftnih derivata državama koje su uvele ograničenje cijena ruskog goriva.

Uredba, objavljena na Vladinom internet portalu, stupa na snagu 1. februara i važiće do 1. jula 2023. godine.

“Isporuka ruske nafte i naftnih derivata državama koje su uvele gornju granicu cijena biće moguće samo na osnovu posebne Putinove rezolucije”, navodi se u uredbi.

Ministarstvo energetike Rusije dobilo je instrukcije da prati poštivanje uredbe o uzvratnim mjerama.

Prošlog petka Rusija je najavile takav potez, nakon što su države članice Evropske unije i G7 uvele gornju granicu cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, nastojeći ograničiti novac koji Rusija može zaraditi od nafte zbog desetomjesečnog rata u Ukrajini.

“Ova uredba podrazumijeva zabranu isporuke nafte i naftnih derivata onim državama i onim pravnim licima koja će u ugovorima zahtijevati poštovanje gornje granice cijena koje je uvela Evropska unija”, izjavio je potpredsjednik Vlade Rusije Aleksandar Novak za rusku državnu televiziju.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.