Puljić: Važno je zajedništvo i da stranka ne bude iznad naroda

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ističe u intervjuu za Večernji list kako je ovo razdoblje prigoda za razmisliti o stvarnim vrijednostima, kao i u čemu tražiti utočište i vjeru.

– Život je jedna škola u kojoj svi učimo. Samo, kao i u svakoj školi tako i u životu, ima boljih učenika i onih koji su nezainteresirani. Mnogi su u ovoj pandemiji shvatili čovjekova ograničenja i koliko je nestabilno ono u što su se brojni pouzdavali, poput novca, političke i ekonomske moći ili hedonističkog mentaliteta koji se ogleda u želji za posjedovanjem i trošenjem. Ovaj virus poljuljao je tu prividnu sigurnost. Mnogi su shvatili kako je Bog jedina sigurnost! Jedan dio ozbiljno je počeo tražiti Boga u ovoj stvarnosti. Drugi su otkrili vrijednost obitelji i ljepotu komunikacije u njoj. Dio je, pak, prepoznao vrijednost solidarnosti u društvu. No, nažalost, ima i onih koji su blokirani strahom pred smrću te su panično pokušali potražiti spas u raznim opijatima, a u pojedinim mjestima porasla je agresivnost u obitelji i društvu. Sve su to negativne posljedice ove pandemije. Međutim, kao vjernici, svaku tešku situaciju, što pandemija svakako jest, trebamo shvatiti kao izazov i iz nje izaći kao bolji ljudi.

Svetkovina Uskrsa upravo nam poručuje kako poslije događaja Velikog petka dolazi nedjelja uskrsnuća, to jest – zlo nema zadnju riječ, nego uvijek pobjeđuje dobro, kaže Puljić.

Dio intervjua bio je posvećen i političkim pitanjima.

Nedavno je RH predstavila inicijativu u kojoj je zatražila pomoć od EU-a da pomogne BiH na putu k Uniji. Naglasak je na Izbornom zakonu, nakon čega su stigle brojne osude bošnjačkih političara. Zašto se to tako radi? –

– Takva reakcija nije mi razumljiva. Shizofrenično je govoriti da vole ovu zemlju, a ne vole njezine građane. Ono što traže za sebe i svoj narod, to isto moraju priznati i onima s kojima žive u ovoj zemlji.

Najavljuje se da bi sljedeće godine nakon izbora bošnjačka politika mogla posve izbaciti Hrvate iz vlasti, zbog čega se i opstruira postizanje dogovora o izmjeni Izbornoga zakona. Čemu vodi to negiranje, ponižavanje, preglasavanje manje brojnih Hrvata?

– Onaj tko pod drugim kopa jamu, sam će u nju pasti – kaže narodna poslovica. Važno je da u našem opstanku stvorimo zajedništvo na svim prostorima i da stranka ne bude iznad naroda, nego da se svaki čovjek mogne ostvariti u svojem identitetu…

Bogić Bogićević najprije je pristao pa odustao od kandidiranja na čelo Sarajeva. Što vam to govori o njemu, a što o političarima i gradu u kojemu također živite dugi niz desetljeća?

– To je čovjek koji je dosljedan u stavovima i ne da manipulirati sobom. Ta cjelokupna situacija pokazuje kako volimo ovu zemlju kad smo u stanju na svakom koraku izmisliti probleme…

Nedavno je Robin Harris, bivši savjetnik pokojne Margaret Thatcher, rekao kako je veliki “grijeh” hrvatske politike iz BiH to što nije prisutnija u Sarajevu. Kako na to gledate i osjećate li se pomalo zapostavljenima?

– Bojim se da je njegov komentar na mjestu.

Novoimenovani poglavar SPC-a patrijarh Porfirije dao je naznake rada na ekumenizmu Katoličke i Pravoslavne crkve, ali je “pokvario” dojam tvrdnjama kako uloga blaženog Stepinca nije bila posve čista u II. svjetskom ratu. Kako to komentirate?

– Svatko je odgovoran za svoje izjave. Ne bih to previše komentirao, nego bih pozvao da svatko svoju “avliju pomete, a smeće ne baca u tuđe dvorište”.

(Vijesti.ba)