ZanimljivostiPsiholog upozorio na opasnu grešku koju čine mnogi roditelji: "Ona vodi dijete...

Psiholog upozorio na opasnu grešku koju čine mnogi roditelji: “Ona vodi dijete u izolaciju”

Srbijanski psihijatar Ivica Mladenović otkrio je koju grešku čine mnogi roditelji zbog koje ih djeca uopće ne slušaju i postaju isključena iz realnosti.

Naime, tvrdi da je najveća greška roditelja to što jedno pričaju, a drugo rade. Ukoliko i sami ne budete djetetu dobar primjer, ne možete od njih očekivati da bude uspješno.

Morate im biti dovoljno posvećeni. Kao primjer negativnog utjecaja roditelja na dijete je naveo dozvoljavanje pretjeranog korištenja mobitela.

Naveo je da dijete s dvije ili tri godine koje “zna sve na internetu” učini roditelje ponosnim, a nakon samo nekoliko godina izraste u ovisnika kojima je potrebno liječenje.

“Djeca nikad nisu kriva. Nedovoljno vremena koje provodimo s njima, odlaganje zajedničkih aktivnosti, a najviše pogrešan model koji im dajemo, kad nas iz dana u dan gledaju s našim telefonima, najmlađe uvlače u virtuelne svjetove. Život u virtuelnom vodi dijete u izolaciju, izgladnjivanje, odustajanje od škole, prijatelja, porodice…”, rekao je u podcastu “Mamazjanija”.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE