NaslovnicaZanimljivostiPseća naklono...

Pseća naklonost zaista liječi: Istraživanje utvrdilo da ljubimci mogu umanjiti bolove

Za pacijente koji pate od bolova u hitnoj pomoći, samo 10 minuta sa četveronožnim prijateljem može pomoći u smanjenju bolova, tvrdi studija objavljena u srijedu.

Rezultati potvrđuju ono što su ljubitelji pasa dugo tvrdili – pseća naklonost liječi sve bolesti. Također daju malo optimizma pacijentima i zdravstvenim radnicima koji se često bore s ograničenim bolničkim resursima usred pandemije covida-19.

“Postoje istraživanja koja pokazuju da su kućni ljubimci važan dio našeg zdravlja na različite načine. Oni nas motiviraju, podižu nas, daju nam rutinu, vezu između ljudi i životinja”, rekla je glavna autorica studije Colleen Dell.

Studija, objavljena u časopisu PLOS One, tražila je od više od 200 pacijenata u hitnoj pomoći da prijave svoje nivoe bola na skali od 1 do 10 (sa 10 kao najvišim stepenom bola).

Kontrolna grupa nije imala nikakvu intervenciju za njihov bol, dok su učesnici u drugoj grupi dobili 10 minuta vremena sa terapijskim psom, a pacijenti su ponovo ocjenjivali svoje nivoe bola, prema studiji. Oni koje su psi posjetili prijavili su manje bolova.

Studija ima snažnu metodologiju, rekla je Jessica Chubak, viši istraživač na Kaiser Permanente Washington Health Research Institutu. Chubak, koja nije bila uključena u studiju, napomenula je da još treba mnogo naučiti o terapijskim psima.

“Rezultati studije su obećavajući. Naše trenutno razumijevanje efekata posjeta terapijskih pasa u hitnoj pomoći je prilično ograničeno. Stoga je posebno važno imati više istraživanja u ovoj oblasti”, kazala je.

Dell se nada da istraživanje poput ove studije znači da možemo prestati da se pitamo jesu li terapijski psi korisni u medicinskom kontekstu i počnemo se pitati kako pomažu i kako ih bolje integrirati sa zdravstvenim timovima.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.