Prvi vijećnički blog

Nakon izbora naša novoizabrana načelnica u kancelariju je ušla s novom parolom i doktrinom, a koja se meni jako dopala. “Transparentniji rad” nova je doktrina novoizabrane izvršne vlasti koja, pored toga što je hvale vrijedna, ima i veliku ulogu u jačanju i modernizovanju naše lokalne demokratije.

Moj lični doprinos i afirmacija pomenute načelnicine parole jeste ovaj blog u kojem ću građanima, kada smatram da je potrebno ili na njihovu inicijativu, pokušati prenijeti svoje stavove, elaboraciju istih i objašnjenje poteza koje ću u budućnosti povlačiti i, na kraju krajeva, podržavati pohvalne a kritikovati negativne stvari i tokove našeg političkog neba.

Želim da moj prvi blog bude ujedno i poziv mojim kolegama (vijećnicama i vijećnicima) da podrže ideju redakcije visoko.ba, te također svoje stavove, ideje i planove javno obznanjuju na ovaj način – putem ovog korisnog i kvalitetnog projekta zvanog “Vijećnički blog”.

Konstituirajuća sjednica

Prva sjednica počela je, a tako i završila, u civilizovanom, svečanom i pitomom tonu. Razlog tome jeste odveć poznata konstelacija i odnos snaga unutar Vijeća, te je sam izbor Kolegija, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, te članova komisija Općinskog vijeća Visoko, de facto bila samo nužna formalnost.

A te nužne formalnosti su realizovane u izuzetno kulturnom, odmjerenom i ukusnom tonu, sa mnoštvom lijepih poruka gostiju koji su se obraćali, načelnice Babić i predsjednika klubova Općinskog vijeća Visoko, te nove predsjedavajuće OV Visoko gospođe Mirele Mateša-Bukva.

Premda nisam lično glasao za novoizabranu predsjedavajuću i novoizabranu dopredsjedavajuću našeg Vijeća, smatram da smo njihovim izborom našu lokalnu demokratiju obogatili još jednim presedanom – izabravši žene na čelne funkcije i izvršne i legislativne vlasti, te ovim putem želim da čestitam kolegicama Bukva i Zerdo na izboru na funkcije.

Što se tiče Stalnih radnih tijela OV Visoko ili tzv. komisija, građanstvo ima priliku pogledati njihov sastav na većini lokalnih portala i naravno na stranici visoko.gov.ba.
Treba napomenuti da od 10 komisija, vladajuća većina u Vijeću ima moć preglasavanja u čak 9, te da je pod “kontrolu” opozicije stavljena jedino “Komisija za odnos s vjerskim zajednicama”.

Iskreno se nadam da preglasavanja u pomenutim komisijama neće biti, te da će se zaključci donositi jednoglasno, ali vrijedi građanstvu napomenuti ko ima poluge moći u kojim komisijama (premda, napominjem, ulažem nade da se preglasavanje i politička majorizacija neće upotrebljavati ).

Dakle, svi preduslovi za funkcionalan i neometan rad Vijeća su ispunjeni, a prva tj. konstituirajuća sjednica završila u izuzetno kulturnom i civilizovanom ambijentu. Nadam se da će uskoro biti sazvana naredna sjednica s “ozbiljnijim” dnevnim redom u kojem će se raspravljati o prioritetima, od kojih je prvi naravno – budžet.

Trenutna politička situacija

Najbazničniji politički bonton zahtijeva da se rok od 100 dana uzme kao prvi za ocjenjivanje i analizu rada novoizabranog izvršnog organa vlasti, i mislim da bi naročito mediji trebali da usvoje kao modus operandi.

Ali to naravno ne amnestira našu načelnicu od hvale ili kritike za pojedine poteze. Stoga ću da se osvrnem na neke izdvojene tj. partikularne poteze i događaje.

Pohvalna stvar je svakako uvođenje fiksnog i ozbiljnog radnog vremena uposlenicima Općine Visoko. Tome treba dodati još i sistem legitimisanja pri ulasku u općinsku zgradu, što radu općinskih službi i djelatnika daje još ozbiljniji ton.

Također, premda je samo dekorativnog karaktera, pohvaljujem i promjenu izgleda Velike sale u zgradi Općine Visoko, mada se tu može malo kritikovati gore pomenuta “transparentnost”, jer iz ličnog iskustva sam se uvjerio da dosta građanstva nije upoznato sa činjenicom da je renoviranje Velike sale donirao Prevent.

Što se tiče negativnih poteza, prvi je svakako očigledno kršenje Zakona o budžetima/proračunima FBIH, koji jasno akcentira datum do kojeg se mora usvojiti budžet, a to je 31. decembrar. A s obzirom da se prije usvajanja budžeta mora raspisati i Javna rasprava u trajanju od 30 dana, jasno je da u ovakvim uslovima nije moguće ispoštovati zakonski rok.
(http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakoni/2006/zakoni/13bos.htm – Zakon o budžetima/proračunima FBIH – obratite pažnju na članove 9-24)

Možda nije umjesno, ali razlog i genezu ovakvoj situaciji tražim svakako u odugovlačenju SDA i vladajuće koalicije da naprave međustranački sastanak koji bi prethodio konstituirajućoj sjednici Vijeća. Naime, dva vijećnika SDA su odmah na svečanosti dodjeljivanja uvjerenja o mandatima podnijeli ostavke, te je trebao određeni vremenski period da CIK potvrdi mandate kandidatima koji su po broju glasova bili naredni po redu za dobivanje mandata.

Upravo zbog ta 2 mandata danas kršimo zakonski rok za usvajanje budžeta. Postavljam dobronamjerno pitanje da li je na umu vladajućoj većini tada bio interes naroda (dakle u ovom slučaju budžet) ili sopstveni interes – predsjedavajući Općinskog vijeća iz njihovih redova?

Također kao nespretan potez vidim i otkazivanje pomoći Općine projektu OU “Damar omladine” zvanom “Nikad jača zima”. Projekat koji je prošle godine oduševio količinom i kvalitetom sadržaja, te akumilirao dosta medijske pažnje širom naše domovine, zaslužuje i afirmaciju i podršku zvaničnog Visokog.

Naravno, kontraargument bi mogao biti da Općina nema dovoljno sredstava, da se nalazi u finansijskoj krizi, te da se mora štedjeti. Ali se onda ponovo vraćamo na pitanje budžeta. Zašto smo trenutno u stanju privremenog finansiranja?

Bilo kako bilo, po mojim informacijama (a koje sam dobio iz medija) gospođa načelnica i gospođa predsjedavajuća OV Visoko su na diplomatskoj misiji u Turskoj. Iskreno se nadam da će se trijumfalno vratiti u svoju općinu noseći vijesti ili bar nagovještaj o ulaganju turskih privrednika i otvaranju novih radnih mjesta. U tom slučaju, i opozicija i pozicija, opijena euforijom, de facto će halaliti kašnjenje sa budžetom.

 

Statut Općine Visoko

Priličan broj građana uputio mi je kritike zbog nedostupnosti zvaničnog Statuta naše Općine na internetu. Ne znam da li je to baš tačno i predlažem potragu za istim na visoko.gov.ba. No ukoliko je stvarno teško naći Statut naše općine u elektronskoj formi, volontiram, a sve pod prigrljenom parolom transparentnosti, da posaljem isti onima koji to zatraže putem e-maila.
Sa desne strane, u donjem uglu, imate moju e-mail adresu, pa pored zahtjeva za Statutom, možete slati svoje kritike, inicijative, probleme koje želite javno obznaniti, a sve u cilju lakše i bolje komunikacije s novoizabranim vijećnicima.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.