Prvi put u povijesti BiH džuma namaz i nedeljna misa bez vjernika!

ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA: Prvi put u povijesti BiH džuma namaz i nedeljna misa bez vjernika!

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine prati instrukcije nadležnih državnih organa u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet, pa i BiH.

Bosna i Hercegovina ne pamti kada je džuma namaz, zbog određenih okolnosti klanjan bez vjernika, ali sutra će, zbog pandemije koronavirusa, džuma biti klanjana sa vrlo ograničenim brojem vjernika u džamijama.

Kako je ranije prenijela novinska agencija MINA, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović predvodit će sutra džuma-namaz i održati hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Zbog specifičnosti situacije, namazu će prisustvovati samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

Sutrašnju džuma-namaz uživo će prenositi NTV Hayat i Radio BIR.

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine prati instrukcije nadležnih državnih organa u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa, koja je zahvatila cijeli svijet, pa i BiH.

Kako je za “Slobodnu Bosnu” izjavio glasnogovornik Islamske zajednice BiH Muhamed Jusić, u BiH ranije nisu zabilježeni slučajevi da se džuma namaz klanja bez vjernika.

“U muslimanskoj tradiciji bilježe se primjeri u prvim stoljećima, pa još i za vrijeme poslanika s.a.w.s, da je i on znao nekada, zbog okolnosti, čak i zbog hladnog vremena, tražiti od vjernika da ne dolaze na zajedničku molitvu. Pravnici u čitavom svijetu što se tiče fetve uslaglasili su stavove. Drugi muslimanski narodi i države su se pozvale na te predaje i arugmentaciju, kao i na principe vjerskog učenja koji kažu da je preće čuvati živote ljudi koji su Božiji dar”, objasnio je Jusić.

Naveo je da će se Islamska zajednica BiH pridržavati instrukcija nadležnih državnih organa i sve svoje odluke donositi će na osnovu njihovih preporuka.

“Ukoliko nadležni organi od Islamske zajednice BiH zatraže da poduzmemo neke druge mjere, mi ćemo poduzeti, a ako se proglasi da ne postoji više opasnost od zaraze, stvari će se vratiti na uobičajenu praksu”, kazao je Jusić.

Služenje svetih misa u katoličkim crkvama uz sudjelovanje vjernika na području Vrhbosanske nadbiskupije prekida se u srijedu zbog pandemije koronavirusa te se preporučuje njihovo praćenje putem radija, televizije ili interneta.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić uputio je u srijedu svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije dodatne upute i odredbe kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Kardinal Puljić navodi da prema propisima crkvenoga zakona dijecezanski biskup može vjernicima, kad god smatra da to pridonosi njihovu duhovnom dobru, dati oprost od obveze sudjelovanja na nedjeljnoj misi.

“Stoga, vjernici, koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ići na misu, dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj misi neka udovolje prateći misu na radiju, televiziji ili na internetu, i primajući duhovnu pričest kao put sjedinjenja s Kristom i povezanosti s vjerničkom zajednicom u crkvi. Isto tako, neka se posvete molitvi, postu, dobrim djelima i čitanju riječi Božje”, navodi kardinal Puljić.

Preporučuje da svete mise, i nedjeljne, budu tihe, bez naroda, a u koncelebriranim misama da se svećenici pričeste umakanjem, a predsjedatelj da se pričesti posljednji pod obje prilike.

Puljić ističe da crkve ostaju otvorene jer imaju posebno važnu ulogu za molitvu i duhovno ohrabrenje vjernika.

“Preporučuje se da se u crkvama i kapelicama ne upotrebljava blagoslovljena voda na ulazu te da se crkve i kapelice redovito provjetravaju i čiste a njihova vrata, koliko je moguće, drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku, kao i da se po mogućnosti na ulaz stavi dezinfekcijsko sredstvo za ruke”, navodi kardinal Puljić.

Kada su u pitanju ispovijedi, zbog naredbe o otkazivanju održavanja svih javnih skupova, preporučuje se da se ne održavaju zajedničke priprave i ispovijedi prije Uskrsa.

“Ali, ako netko od vjernika zamoli za ispovijed pojedinačno, posebice bolesnici, neka svećenik bude na raspolaganju uz strogo poštivanje uputa za zaštitu od infekcije”, navodi kardinal.

Ističe se da se ne ispovijeda u ispovjedaonicama nego u sakristijama ili drugim prostorijama uz obvezu da razmak između svećenika i osobe koja se ispovijeda bude barem jedan metar.

Kardinal naglašava da se crkveni sprovodi trebaju obavljati samo s najbližima i bez pogrebne mise, koja se može prikazati nakon prestanka važenja ovih mjera.

Druge odredbe odnose se na odgađanje svih biskupijskih i župnih pastoralnih i katehetskih programa, sastanaka, aktivnosti i drugih događaja, a što se tiče podjeljivanja drugih sakramenata i sakramentala oni se trebaju obavljati uz strogo poštivanje uputa za zaštitu od infekcije, pogotovo ako se radi o bolesnicima i djeci.

Puljić je vjernike pozvao na “usrdniju molitvu, osobito za oboljele i zdravstvene djelatnike, kao i na građansku i vjerničku odgovornost, strpljenje, oprez i primjenu ovih i drugih mjera”.

Ove mjere vrijede do opoziva ili do izdavanja novih mjera, javila je KTA.

(K. S.)

SB