Prvi maj u svijetu se obilježava uličnim demonstracijama

Sve teži život radnika itekako je vidljiv i u Evropi

1003

Prvi maj se u svijetu najčešće obilježava uličnim demonstracijama. Sindikati su i ove godine pozvali na okupljanja radnike na gradske trgove, kako bi izrazili protest zbog sve manjih prava zaposlenih i pada životnog standarda.

Međunarodni praznik rada ili Prvi maj je službeni praznik u više od 80 zemalja, dok se nezvanično obilježava u skoro cijelom svijetu, često nemirima. I ove godine proslava Prvog maja protiče uz proteste u kojima se podsjeća na težak položaj radnika.

“Mi na Filipinima koristimo ovu priliku i da izrazimo razočarenje što predsjednik ne obraća pažnju na naše zahtjeve koje smo mu upućivali“, rekao je vođa protesta.

“Tražimo povišicu plata, jer se ono što mi radimo ne slaže sa onim što dobijamo“, ističu demonstranti.

Sve teži život radnika itekako je vidljiv i u Evropi. Povodom obilježavanja 1. maja – praznika rada, okupljanja sindikalaca tokom dana očekuju se u  evropskim prijestonicama sa kojih će glavne poruke bi usmjerene protiv politike štednje,posebno iz Atine.

“Pokušavamo nastaviti tradiciju radničke borbe, posebno u ovom vremenu, kada se radnička klasa suočava sa problemom da mora platiti za ovu politiku neoliberalizma, kapitalizma koji stvara razdore u ekonomiji, a od nižih klasa se traži da plate za to i postanu još siromašnije”, kazao je nezaposleni demonstrant u Atini.

“Kada se suočavamo sa ovakvom situacijom, kada naš narod napadaju, čak i sa takozvanom ljevičarskom vladom, nadamo se da će sa Prvim majem narod skupiti hrabrost i snagu i da ćemo se zajedno boriti kako bismo mogli živjeti u skladu s našim potrebama.”

Istanbulski trg Taksim tradicionalno je mjesto okupljanja demonstranata protiv turske vlade, a 1. maj u Turskoj ima posebno značenje zbog protesta koji se dogodio 1977., kada su na tom trgu poginule 34 osobe. U ruskoj prijestonici-Moskvi se Praznik rada obilježava povorkom na Crvenom trgu.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.