Prvi letovi u svemir iz Hrvatske 2025.godine

Projekat “Iz Udbine u svemir” najavljuje prve letove 2025. godine, a Švajcarci za početak ulažu milion i po eura u svemirsku stanicu u Lici.

662

“Prvi letovi bili bi ZEROG letovi, oni s nultom gravitacijom. Tu je zapravo riječ o simulaciji bestežinskog stanja avionima koji bi se digli na određenu visinu i onda određeno vrijeme ponirali. Prvi takav let neće biti iz Udbine nego sa zagrebačke vazdušne luke Pleso i to 12. i 13. maja sljedeće godine. Iz udbinske svemirske luke lansirali bi i satelite, a konačan cilj bio bi prevoz putnika i tereta na velike udaljenosti.

Podorbitalne letjelice bez ljudi već su testirane i spremne za letenje, ali one s ljudskom posadom planiraju se za poslije 2025. godine. Letjeće međukontinentalni letovi na četiri do pet maha, što je brzina od kilometra i po u sekundi. Tako bismo do Australije došli za sat i po leta,” kazao je u subotu popodne Slobodan Bosanac.

On je kao rukovodilac kompanije “Swiss Space System (S3) Croatia” predstavio projekat Iz Udbine u Svemir u Kulturno-informativnom centru Nikola Tesla u Udbini. Švajcarskoj kompaniji, koja namjerava da uloži privatni kapital u svemirsku stanicu u Lici, trebaće milion i po eura za početnu fazu gradnje. U svemirskom centru u Udbini dizajnirali bi se i sklapali mali sateliti. Udbinu su izabrali prije svega zato što se na svjetlosnoj karti Evrope nalazi u zacrnjenom području, bez svjetlosnog zagađenja, zato što nad njom nema isprepletene mreže avionskih ruta pa mogu polijetati kad im padne na pamet, zbog prekrasne prirode u središtu nekoliko nacionalnih parkova, dobre saobraćajne povezanosti, povoljnih klimatskih uslova i velike mogućnosti širenja u budućnosti.

Kompanija S3 smatra da ima mnogo jeftiniju varijantu polijetanja u orbitu od onih raketnih, koje sa sobom nose velike količine kiseonika i goriva i odbacuju potrošene rezervoare u fazama. Ljude najčešće brine uticaj na okolinu, odnosno hoće li biti kakvog zračenja, hemijskih spojeva u prirodi ili radioaktivnosti. Bosanac tvrdi da će najveće zagađenje biti ono bukom, ali da letovi u orbitu ipak neće biti tako česti da bi ljude mogli da iritiraju. Pistu bi i MORH koristio za svoje treninge.

Komentari

komentara