Prvi Film festival djece sa posebnim potrebama (Foto)

FILM FESTIVAL DJECE I ODRASLIH SA POSEBNIM POTREBAMA ZDK

Foto galerija:
Prvi film festival djece i odraslih sa posebnim potrebama u BiH

 

 

Ovo je prvi Film festival djece i odraslih osoba sa posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini, koji se održao, 6. aprila u Kulturnom centru u Kaknju od 19.00 sati. Pružio je posjetiocima priliku da premijerno pogledaju nekoliko kratkih dokumentarnih i jedan igrani film u režiji JU „Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK“, na ćelu sa direktoricom Meldinom Ugarak i njemi saradnicima.

Pružena nam je prilika upoznati se sa problemima osoba sa poteškoćama u razvoju. Glavni akteri Film festivala osobe sa posebnim potreama, kao glumci, reditelji ili scenaristi.

Premijeri filmova su prisustvovali pored roditelja djece, poznanika, prijatelja i ljudi iz javnog i političkog života, načelnici općina Kakanj i Vareš, ministar zdravstva ZDK, zastupnici u Skupštini ZDK.

Mnogobrojna publika je imala priliku vidjeti kako kroz živopisne priče djeca stvaraju posebne veze sa svijetom koji ih okružuje i otkrivaju nam u kojoj je mjeri svijet mjesto vrijedno življenja.

Filmovi su prikazani sa mnogo važnih poruka o tome šta je važno osigurati za djecu u ranoj dobi, kako se roditelji nose sa djecom sa posebnim potrebama, a sve što smo vidjeli još je važnije za djecu sa poremećajima u razvoju, jer upravo u prvim godinama možemo napraviti za njih najveće pomake, istakla je direktorica JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK, gđa Meldina Ugarak, koja je održala jako emotivan govor.

 

A.Đž.