SportNogometPrve zatvorske kazne za rasizam na nogometnim stadionima u Španjolskoj

Prve zatvorske kazne za rasizam na nogometnim stadionima u Španjolskoj

Prvu zatvorsku kaznu za rasizam u španskom fudbalu dobila su trojica navijača Valencije zbog rasističkih uvreda na račun igrača Real Madrida Viniciusa Juniora.

Sud je objavio svoju odluku u slučaju rasističkih uvreda upućenih Viniciusu s tribina na utakmici Valencia – Real Madrid odigranoj 21. maja 2023. u prvoj španskoj ligi (LaLiga).

Sud je trojicu optuženih proglasio krivim za vrijeđanje brazilskog fudbalera na rasnoj osnovi, te osudio na po osam mjeseci zatvora, dvije godine zabrane ulaska na stadione i plaćanje troškova postupka.

Ova presuda zabilježena je kao prva zatvorska kazna izrečena u Španiji za rasizam, kao rezultat žalbe institucije LaLiga.

Optuženi, čija je dob od 18 do 21 godine, tokom ročišta izvinili su se Viniciusu, La Ligi i Real Madridu te naveli da su njihovi postupci bili pogrešni.

“Ova odluka odlična je vijest za borbu protiv rasizma u Španjolskoj. Popravlja štetu koju je Vinicius pretrpio i šalje jasnu poruku onima koji idu na stadion kako bi ih vrijeđali da će biti otkriveni, prijavljeni i kažnjeni”, rekao je predsjednika La Lige Javier Tebas.

Federalna.ba / AA / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE