Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa

Na konferenciji učestvuju renomirani stručnjaci iz velikog broja zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Italije, Holandije, Španije, Irske, Turske, Indije, Malezije.

Prva međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa održava se 16. i 17. septembra, u organizaciji  Gazi Husrev-begove biblioteke i Univerziteta u Sarajevu, a pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Okupljanje stručnjaka

Gazi Husrev-begova biblioteka zajedno sa Univerzitetom u Sarajevu organizira „Prvu međunarodnu konferenciju o zaštiti pisanog naslijeđa“, koja kao primarni cilj ima afirmaciju i promociju bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa.

Ruhulah Hodžić iz Gazi Husrev-begove biblioteke ističe da se ideja o Konferenciji javila kao rezultat želja i težnji da se poslovi na polju pisanog naslijeđa podignu na viši nivo.
„Imali smo želju da uspostavimo saradnju sa međunarodnim institucijama, a da se Biblioteka koja je vlasnik neprocjenjivog bogatstva pisanog naslijeđa pokaže i dokaže i da u tom smislu zauzmemo poziciju koja nam pripada. Konferencija je otvorenog tipa, dobrodošli su svi oni koji se bave pisanim naslijeđem ali i oni koji imaju želju da se pobliže upoznaju sa pisanim naslijeđem“ – navodi Hodžić

Na konferenciji će izlagati renomirani stručnjaci iz velikog broja zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Italije, Holandije, Španije, Irske, Turske, Indije, Malezije.

Na svečanom otvorenju konferencije će pored uvodnih obraćanja zvanica, biti upriličena  projekcija dokumentarnog filma o Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Za drugi dan su planirana izlaganja učesnika uz predviđene termine za diskusiju, razmatranja mogućnosti i potencijalne saradnje bosanskohercegovačkih i institucija iz drugih zemalja na polju zaštite pisanog naslijeđa, a konferencija će poslati poruku da Gazi Husrev-begova biblioteka i UNSA imaju sluha za kulturnu baštinu, posebno za pisanu građu koja je specifična

Za Akos.ba: Rabija Arifović