NaslovnicaZDKPrva generaci...

Prva generacija Upravne škole u Zenici proslavila 40 godina mature

Ovog petka, Gradska kafana u Zenici bila je domaćin proslave 40. godina mature, prve generacije Upravne škole. Tada, davne 1976. godine, školu su upisala četiri odjeljenja, a u maju 1980. godine, su maturirali, te tako postali prva generacija maturanata ove srednjoškolske ustanove. Četrdeset godina kasnije, njih dvadesetak okupilo se i proslavilo ovaj veliki jubilej.

Kako ističe jedna od svršenica ove predratne srednje škole, i danas se rado sjeća svih divnih trenutaka i druženja sa svojim vršnjacima.

„Sjećamo se svega kao da je jučer bilo, izlazaka, druženja, učenja. Gradski park me podsjeća na sve. Tamo i danas postoji naša klupa gdje smo sjedili i družili se“, prisjeća se Aida Trakić, jedna od učenica Upravne škole iz Zenice.

Aida Trakić

Iako Upravna škola danas ne postoji, kvalitet znanja koji se tada prenosio je sigurno značajan i velik, a rezultat toga jeste kadar koji se kasnije usavršavao kroz fakultetsko obrazovanje ili sticanje radnog iskustva koje i danas mnogima služi kao primjer.

Emina Dračić

Emina Dračić je također učenica prve generacije Upravne škole, koja se posebno sjeća svih profesora i prijatelja s kojima je dijelila školske klupe.

„Kao prva generacija, nismo imali zgradu, pa smo tako prvu godinu boravili u Ekonomskoj školi, drugu godinu u osnovnoj školi „Manojlo Popić“, treću godinu u školi „Sead Škrgo“ i četvrtu godinu u sadašnjoj Industrijskoj školi. Sjećamo se svih profesora, prije svega, prof. Raseme Magazinović, koja je tada predavala srpsko-hrvatski jezik i književnost, Ane Sekulić, naše razrednice, prof. sociologije, matematike, latinskog jezika i mnogih drugih. Nažalost, iako smo svima uputili poziv za ovo veče, neki zbog teškog zdravstvenog stanja nisu mogli biti tu, a onih koji više nema sa nama smo se prisjetili kroz uspomene i anegdote. Imali smo sreću što smo imali dobre profesore koji su nas prihvatili i to je zaista bio jedan lijep period u našim životima“, kazala je Emina.

Sabina Tomaš

Kao i svaka generacija, tako je i ova imala posebnu matursku ekskurziju, gdje su zajedno putovali na Poreč. Sabina Tomaš prisjeća se tih dana, te dodaje da ta prijateljstva traju i danas.

„Za matursku ekskurziju smo bili u Poreču i bilo nam je zaista prelijepo. Nakon mature smo se ponekad znali sastajati, ali smo ubrzo svi otišli svojim putem, oformili porodice i započeli neke nove životne etape. Jedina negativna stvar jeste ta što se većina naših kolega nije uspjela zaposliti, a drugi dio njih je školovanje nastavilo na fakultetu“, dodaje ona.

Podsjećamo da je ovo druženje organizovano u skladu sa propisima nadležnih službi shodno situaciji sa trenutnom pandemijom, te iako su organizatori planirali dosta glamuroznije veče, isto je proteklo uz ugodan razgovor i sjećanje na prošla, kako kažu bolja vremena.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.