BiHProvokacija za koju odgovornih nema: Slovo zakona iznad moralnosti i datuma

Provokacija za koju odgovornih nema: Slovo zakona iznad moralnosti i datuma

Tri dana uoči kolektivne dženaze žrtvama genocida i dan nakon provokacije iz Prijedora. Niko nije kriv. Barem ne po slovu zakona. Ambasada Srbije obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Oni, pak, nadležne institucije i ulazak kadeta u uniformama Vojske Srbije odobren.

Zabrinjava činjenica da veliki dio bh. institucija za dolazak nije znao, pa se još jednom pokazala rascjepkanost sistema i nadležnosti. A od onih koji su znali – nikome nije bio sporan ni datum, ni mjesto, ni ono što defile može izazvati u državi, u kojoj je počinjen genocid, i gradu u kojem je ubijeno više od 3.000 civila. Politikanstvo i moral kojeg, čini se, nema.

U čijim potezima i odlukama leži odgovornost za defile u uniformama Vojske Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine? Loptica odgovornosti se prebacuje s jednog terena na drugi, traže se nadležni, a svi od preuzimanja odgovornosti bježe.

Obavještenja za Predsjedništvo nije bilo, izvinjenja na snazi: Riječ je o kadetima, a ne vojnicima. Sve pod zastavom Srbije, i to na teritoriji Prijedora. U krugu potrage za odgovornima upire se prstom u Ministarstvo vanjskih poslova. Dopis Konaković vidio, pa dalje proslijedio na adresu Granične policije. Na upit da li je dopis morao proslijediti odgovor jasan – od dva zla bira manje.

“Naravno da smo morali. Zamislite da smo sakrili takav dopis pa da nam je ta nenaoružana ili bilo kakva grupa došla na granicu, a da Granična policija nije bila spremna. Tu bi, naravno, isključivi krivac bilo Ministarstvo vanjskih poslova. Granična policija traži, eventualno, dodatno provjere od obavještajno-sigurnosne agencije, ako procijeni da je ta vrsta provjere potrebna i ništa tu Ministarstvo vanjskih poslova niti može niti smije raditi”, kaže Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

Provjera ulaska potez je u rukama Granične policije. Ovaj put, čini se, niko nije vidio ništa sporno da Vojska Srbije maršira Prijedorom, gradom u kojem je od ‘92. do ‘95. ubijeno 3.176 civila. Vid provokacije koju ni zakonske procedure ne mogu ublažiti.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je najavilo dolazak i o navedenom obavijestilo sve nadležne i relevantne institucije, između ostalog, i Graničnu policiju BiH”, navode iz Granične policije.

I tako ukrug. Krivica šeta od jedne institucije u drugu. Dok Granična policija o svojoj odgovornosti ne priča, Konaković je potencira.

“Devastirana institucija, MUP RS-a često pomaže Graničnoj policiji u kontroli graničnog pojasa, što je jedan paradoks”, kaže Konaković.

Bh. paradoks i svakodnevnica. Svečani defile u gradu u čijoj je okolini pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica na Balkanu – Tomašica, i to vojske zemlje koja je osuđena za nesprečavanje genocida. Preživjeli žive u strahu dok marširanja Vojske Srbije podsjećaju na mračnu stranu historije.

Da je procedura i zakon ispoštovan, potvrda i od onih koji su dopis i uputili. Tvrdnje pravdaju dokumentom upućenom Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini notom je najavila Ministarstvu vanjskih poslova BiH dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obilježavanju 82. godine od Bitke na Kozari. To su studenti bez oružja, nikakve formacije, koji su i ranije dolazili na naša obilježavanja”, naveli su iz Ambasade Srbije u BiH.

Isti stav dijeli i Ministarstvo sigurnosti. Sporne tačke ne vide.

“Komplet procedura ispoštovana. Ambsada Srbije obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova, oni obavijestili Graničnu policiju i najavili prelazak granice”, kaže Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH (DNS).

Dakle, sve po zakonu i bez bilo čije odgovornosti. Još jednom otvoren put onima koji narušavaju suverenitet Bosne i Hercegovine bez sankcija.

“To je, jednostavno, provokacija. U okviru Svesrpskog sabora i jačanja veza”, ocjenjuje vojni analitičar Đuro Kozar.

Uz svakodnevne prijetnje otcjepljenjem, vrijeđanje žrtava, negiranje genocida umjesto odavanja počasti žrtvama, vlasti RS-a dodatno podižu tenzije uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Jer ono što je za jedne provokacija, drugima je čin ponosa.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE