BiHProvokacija, cirkus i pitanje otkud mu diplomatska iskaznica

Provokacija, cirkus i pitanje otkud mu diplomatska iskaznica

Christian Schmidt ipak je otišao u Banju Luku. Nije uhapšen, kako je najavljivao pa odustao Milorad Dodik. Vlasti u RS-u kažu da je Schmidt došao tajno, da se krio kao ilegalac, a pojedini mediji u Banjoj Luci navode da je čak promijenio više vozila.

Nedjelja popodne, opušteni vikend i Schmidt u Banjoj Luci. Doduše, ne na zvaničnim sastancima – kako je prije najavljivao i ne u institucijama RS-a – nego na susret sa banjalučkim biskupom i u posjeti samostanu koji je udaljen nekoliko kilometara od centra grada.

Da je u Banjoj Luci, objavio je tek u kasnim poslijepodnevnim satima – i to putem društvenih mreža: „Visoki predstavnik Schmidt se danas u Banjoj Luci sastao sa biskupom Komaricom, te su razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i saradnju ‘Marija Zvijezda’, koji uskoro slavi treću godišnjicu. Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH“.

Zbog njegovog nenajavljenog dolaska, danas oštre reakcije. U vladajućoj većini kažu da je riječ o provokaciji, te da je Schmidt dokazao da nije diplomata, njegov dolazak je nazvan i tragikomičnim, a pojedini mediji su objavili da je došao bez pratnje i da je saopćenje o dolasku poslao tek kada se vratio na teritoriju Federacije BiH.

„Tako se ne ponašaju visoki predstavnici već bjegunci od zakona i oni koji se kriju od policije“, poručuje portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kao što je enigma pitanje oko načina njegovog dolaska, u Banjoj Luci i danas postavljaju pitanje ko je Schmidtu dao diplomatsku iskaznicu Ministarstva vanjskih poslova BiH, odnosno status diplomatskog agenta u BiH.

„Tragamo. To je za krivičnu odgovornost. Apsolutno. Onaj ko je potpisao zahtjev u OHR-u i poslao MVP-u BiH. To će sigurno morati da se zna. Znam da se oko toga vodi istraga čak i u Njemačkoj“, tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD).

Iz opozicije optužbe prema Dodiku i SNSD-u. Kažu, Schmidt je dobio diplomatski status u periodu kada je baš Dodik bio u Predsjedništvu BiH, a Vijeće ministara BiH vodio kadar SNSD-a.

Politički analitičari cijelu ovu situaciju opisali su jednom rječju – cirkus.

„On je došao u Banju Luku poluilegalno i na kraju jedini koji je izgubio u toj priči je upravo sam Christian Schmidt – i svoju poziciju, legalnog ili nelegalnog visokog predstavnika, dodatno je kompromitovao i svoj utjecaj u BiH dodatno umanjio“, kaže politički analitičar Valizar Antić.

Antić dodaje da se Schmist počeo ponašati kao i domaći političari, te da nije postigao svoj osnovni cilj, a to je da ga je bilo ko od političara iz Banje Luke primio na sastanak.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE