ZDKProvjerli smo šta se dešava u Zenici: 'Spremi kovertu, pa na porod'

Provjerli smo šta se dešava u Zenici: ‘Spremi kovertu, pa na porod’

Za neke znak slanja pošte, a u Bosni i Hercegovini, koverta je simbol za štelu, mito ili novac.

Svjesni toga, u udruženju ‘Baby steps’ su prikupili iskustvo 52 porodilje iz Zenice. Primijetili su tu sličan način ponašanja medicinskih radnika: traženje novca, ukazivanje na potrebu čašćenja, korupciju…

Ali, da ne bi sve ostalo samo na riječima, odlučili su podnijeti 52 krivične prijave protiv Kantonalne bolnice Zenica. Indiaktivno, neka od imena se spominju u dosta slučajeva.

Prijave su rijetke i isto toliko dođu do tužilaštva. I kada dođu, obično je to neki smrtni ishod, nažalost- rekla je za Hayat.ba Amila Tatarević iz ovog udruženja.
Kako kaže, lako je vidjeti šablon ponašanja, kada je riječ o načinu iznude novca i korupcije.

Sam tretman porodilje, iznuda i traženje novca, indikativno ukazivanje na potrebu čašćenja ili otvorene sugestije medicinskog osoblja ili doktora, te zanemarivanje pacijenata zbog dobivanja koverte: uvijek se prepoznaje sličan način kako se pristupa da se dobije novac-dodala je ona.
Nakon podnošenja prijava, cilj je da tužilaštvo pokrene samostalne istrage.

Sada imamo značajne informacije i imena te očekujemo istrage- navela je Tatarević.
Poručuje da je Zenica samo početak, te da će udruženje nastaviti raditi i u drugim gradovima, tako da već sljedeći mjesec počinje novi ciklus gradova i tužilaštava.

Visoko.co.ba / I. Sandžaktarević / Hayat.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE