NaslovnicaBiHProvesti refe...

Provesti referendum o Zakonu o radu

Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Zeničko-dobojskog kantona, na današnjoj proširenoj sjednici u Zenici kojoj su prisustvovali i čelnici SSS Federacije BiH, rekao je odlučno „Ne“ novom Zakonu o radu FBiH koji Vlada FBiH, kako ističu, pokušava nametnuti i tako umanjiti stečena radnička prava i radnike uvesti u robovlasnički položaj.

– Niko u Sindikatu, bez obzira na kojoj funkciji bio, nema pravo staviti potpis na izmjenjeni Zakon o radu FBiH. Zakon se ne može donijeti bez saglasnosti Sindikata. U slučaju usaglašavnja zakona sa Sindikatom, provest ćemo referendum na kojem će se svaki naš član moći izjasniti da li je za takve promjene – kaže predsjednik SSSBiH ZDK-a Mirnes Isaković, koji ističe da neće podržati ideje raznih samozvanih eksperata „Hurtića, Murtića…“.

Puna sala Gradskog vijeća Zenice, kaže Isaković, dokaz je da sindikalno članstvo želi i da je spremno braniti svoja radnička i ljudska prava. On dodaje i kako će, u slučaju da ih Vlada FBiH pokuša prevariti te u Parlament FBiH i bez njihove saglasnosti poslati prijedlog izmjenjenog Zakona o radu FBiH, blokirati Parlament FBiH. Ako, pak, pregovarački tim postigne saglasnost o izmjenama ovog zakona sa Vladom FBiH, a članstvo potvrdi dogovor na referendumu, ponovo će se, kaže Isaković, okupiti pred Parlamentom FBiH i čestitati im na urađenom poslu. Na sastanku je prezentiran i proglas SSSBiHZDK-a.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.