Protiv Statuta ili protiv izbora

KAKO ĆE GLASATI GRADSKI VIJEĆNICI: PROTIV STATUTA ILI PROTIV IZBORA

Na dnevnom redu 8. sjednice Gradskog vijeća Visoko, čije održavanje je planirano 29.05.2020. godine, gradskim vijećnicima je predloženo usvajanje Statuta Grada Visokog. Prijedlog statuta rezultat je promjene statusa Općine Visoko u Grad Visoko, a identičan tekst Nacrta statuta je jednoglasno usvojen na 6. sjednici Gradskog vijeća.

Pojednici koji u visočkom okruženju predstavljaju poluugašene političke stranke te stranke koje posljednjih mjeseci i dana potresaju velike afere, iz svog skromnog poluznanja, podnoseći amandmane na Statut grada, pokušavaju na ovaj način skrenuti pažnju javnosti sa aktuelnih dešavanja – brojnih afera, zabrana ulaska pojedincima iz vrha političkog života u strane države i hapšenja koja se dešavaju.

Cilj podnošenja amandmana je u konačnici spriječiti održavanje lokalnih izbora u Visokom.
Podnešeni amandmani formalno-pravno ne ispunjavaju uvjet da budu prihvaćeni, jer se ne odnose na oblast Statuta Grada te se regulišu drugim zakonima. Iz tog razloga amandmane predlagač ne može prihvatiti, što onima koji su ih predložili daje alibi da ne glasaju za usvajanje Statuta.

Podsjećamo da Grad Visoko ima usvojenu trenutno važeću Privremenu statutarnu odluku koja je CIK-u bila dovoljna da raspiše lokalne izbore u Visokom. Samim tim ovo ostaje samo još jedan loš pokušaj slabašnih političkih oponenata da uzdrmaju lokalnu vlast, kako su sami izjavili.
Ostaje samo potvrda njihove nemoći i lošeg rejtinga u javnosti zbog kojeg očajnički pokušavaju da spriječe održavanje lokalnih izbora.

Građani Visokog će u novembru izaći na lokalne izbore i svojim glasovima jasno kazati ko zaslužuje njihovo povjerenje. Ko je taj ko se boji izaći na izbore i pokazati koliko vrijedi u očima stanovnika Visokog, saznat ćemo danas.

Gradonačelnica Amra Babić

visoko.gov.ba