NaslovnicaSvijetProtest špans...

Protest španskih policajaca zbog izmjena kontroverznog zakona o bezbjednosti

U Madridu je danas desetine hiljada policajaca i njihovih istomišljenika izašlo na ulice protiveći se izmjenama kontroverznog zakona o bezbjednosti za koje kažu da će im otežati posao, dok kritičari zakona tvrde da on krši ljudska prava.

Kritičari Zakona o bezbjednosti građana koji je 2015. godine usvojila prethodna konzervativna vlada, godinama su govorili da on daje previše ovlašćenja snagama bezbjednosti na štetu građanskih sloboda.

Policijski sindikati, međutim, kažu da će im predložene izmjene zakona otežati posao.

Neke od izmjena koje sada podržava španska ljevičarska vlada, podrazumijevaju mogućnost spontanog okupljanja bez prethodne prijave, mogućnost protesta ispred španskog kongresa ili senata, što je sada zabranjeno. Promjene bi pretrpio i dio zakona koji se odnosi na suzbijanje migranata na granicama.

Španski ombudsman i Amnesty International ranije su pozvali na izmjenu zakona.

Policija se protivi većini izmjena, a prije svega dijelu u kom će građanima biti dozvoljeno da bez ovlaštenja snimaju pripadnike snaga bezbjednosti dok su na dužnosti.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.