NaslovnicaLokalne TemeProsječna sta...

Prosječna starost lokalnih vodovoda u Visokom 40 godina

Prosječna starost lokalnih vodovoda u Visokom je 40 godina. Održavanje objekata je po dogovoru korisnika, a po našim saznanjima ono se uglavnom svodi na finansiranje popravke kvarova i plaćanje električne energije za pogon pumpi kod vodovoda koji nemaju gravitacioni tok.

Korisnici većih vodnih objekti koji snabdijevaju 100 i više domaćinstava su uglavnom organizovani na način da imaju dogovorenu cijenu mjesečnog izdvajanja za održavanje, a u zadnjih nekoliko godina korisnici registruju udruženje, te kao članovi udruženja izmiruju obaveze za utrošak vode.

Svi poslovi vezani za održavanje uglavnom se svode na usmene dogovore korisnika bez potpisanih ugovora o održavanju i izdatih vodnih dozvola.

Ovaj način odrzavanja podržava većina korisnika jer nemaju mjesečno izdate račun za utrošak vode kao ni mehanizam prinudne naplate.

Kvalitet vode ovih objekata već duži period ukazuje da način održavanja nije dobar, a posebno u pogledu kvaliteta vode.

Korisnici nisu edukovani o značaju kvaliteta vode i uticaju zdravstveno neispravne vode na zdravlje. Ova problematika se ne shvata ozbiljno obzirom da zdravstveno neispravna voda u kojoj je prisutna bakterija E. coli ne izaziva trenutnu reakciju organizma.

I pored napredne tehnologije, mogućnosti brzog pristupa informacijama kao i značajnom pomaku u obrazovanju stanovništva i intervenciji sanitarne inspekcije, još uvijek imamo visok procenat objekata sa zdravstveno neispravnom vodom.

Činjenica da zdravstveno neispravna voda sadrži najčešće koliformne bakterije koje su uslovno patogene, kod korisnika stvara ubjeđenje da je kvalitet vode dobar i da nema potrebe za čestom kontrolom i dezinfekcijom vode.

N.K / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.