Lokalne TemeCrna HronikaProsjačenje i droge najčešći problem: Visoko bilježi porast prekršaja javnog reda i...

Prosjačenje i droge najčešći problem: Visoko bilježi porast prekršaja javnog reda i mira u 2023.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

Policijska stanica Visoko je objavila statistiku o prekršajima javnog reda i mira (JRM) na području Visokog u 2023. godini.

Prema njihovim podacima, u prošloj godini je evidentirano ukupno 330 slučaja narušavanja JRM-a, što je više nego u 2022. godini, kada je bilo 287 slučajeva.

Najčešći oblici narušavanja JRM-a su bili naročito drsko ponašanje (73 slučaja), tuče ili fizički napadi na druge (63 slučaja), prosjačenje (77 slučaja) i uživanje opojne droge na javnom mjestu (37 slučaja). Većina prekršaja se dogodila na ulici (233 slučaja), a ostali na različitim javnim mjestima, kao što su stadioni, ugostiteljski objekti, škole, trgovine i zanatske radnje.

Posljedice ovih prekršaja su bile lakše tjelesne povrede kod 14 lica, dok nije bilo teže povrijeđenih ili poginulih.

Ukupan broj počinitelja navedenih narušavanja JRM-a je bio 374, od kojih je 14 maloljetnih.

Policijska stanica Visoko navodi da je povećanje broja prekršaja rezultat većeg angažmana i proaktivnog rada policijskih službenika, koji su uočavali i sankcionirali počinitelje, posebno one koji su se odali prosjačenju i uživanju narkotičkih sredstava na javnom mjestu.

Oni ističu da je to doprinijelo povećanju povjerenja građana u rad policije, kao i povećanju sigurnosti u gradu Visokom.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE