NaslovnicaPreporukaPronađena mum...

Pronađena mumija stara najmanje 800 godina

Mumija za koju se procjenjuje da je stara najmanje 800 godina pronađena je na centralnoj obali Perua, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Mumificirani ostaci bili su osobe iz kulture koja se razvila između obale i planina Perua.

Arheolog Pieter Van Dalen Luna, sa državnog univerziteta San Markos, rekao je da je mumija, čiji pol nije identifikovan, otkrivena u regionu Lime.

“Glavna karakteristika mumije je da je cijelo tijelo bilo vezano konopcima i da su ruke pokrivale lice, što bi bio dio lokalnog obrasca sahrane”, rekao je Luna.

On je dodao da su u pitanju ostaci osobe koja je živjela u visokom andskom regionu zemlje i da će radiokarbonsko datiranje dati precizniju hronologiju.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture pronađene na periferiji grada Lime. U grobnici su bili i pokloni uključujući keramiku, ostatke povrća i kameno oruđe.

Peru – dom turističkog odredišta Maču Pikču – dom je stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile prije i poslije carstva Inka, koje je dominiralo tim dijelom Južne Amerike prije 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.na/Srna-Reuters

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.