Promovisana nova knjiga Eseta Muračevića “I pjesmom se Bosna branila”

444
Ragib Saračević, Eset Muračević i Mirsad Jarović

U okviru obilježavanja 23. februara, Dana reintegracije dijela Vogošće u prostor Federacije BiH, u Foajeu ispred Kino sale u Upravnoj zgradi JU KSC Vogošća “Jasmin Isanović Žuti”, promovisana je nova knjiga Eseta Muračevića “I pjesmom se Bosna branila”. Izdavač ovog projekta je Udruženje za čuvanje, njegovanje i promociju patriotskog muzičkog stvaralaštva “To se pamti” iz Sarajeva.

Radi se o projektu koji govori o kulturnom otporu estradnih radnika, pjevača, muzičara, pjesnika, glumaca, humorista i drugih koji su, svojim djelovanjem, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, jačali moral pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, policije i ostalih građana.

Detalj sa promocije

O knjizi su, pored autora, govorili Mirsad Jarović, predsjednik i Ragib Saračević, član Upravnog odbora Udruženja “To se pamti”. Njih dvojica su tokom agresije na BiH bili na čelu Udruženja “Sarest” (Sarajevska ratna estrada).

-Ovo je pokušaj da se od zaborava sačuva uloga estradnih radnika, posebno uloga članova Udruženja “Sareset”, uloga onih koji su ostali vjerni svom gradu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, uloga onih koji su, pored puškom, i kulturnim otporom, na najbolji način, pokazali kako se Bosna i pjesmom branila – kaže Eset Muračević te dodaje da ovim projektom nije sve rečeno. Početak je to priče koja treba biti nastavljena u novim knjigama, audio i video projektima.