Promovirana knjiga “Islamski sakralni spomenici iz osmanskog perioda na području općine Visoko

633
alt

Knjiga  “Islamski sakralni spomenici iz osmanskog perioda na području općine Visoko” autora Esada Durajlića, dipl. ing. šumarstva, promovirana je večeras u Velikoj sali Općine Visoko pred mnogobrojnim posjetiocima.

– Imamo priliku večeras prisustvovati promociji veoma važnog djela. Možemo slobodno reću da je, s aspekta histografije Visokog i ne samo Visokog, ovo kapitalno djelo koje je plod najmanje tri decenije rada autora. Taj rad podrazumijevao je i terenski posao, obilaske cijele općine Visoko, bilježenje i evidentiranje te na kraju naučnu valorizaciju lokaliteta i objekata koji su značajni za ovaj segment našeg društva. Vjerujem da će ovo djelo doprinijeti boljem razumijevanju kulturno-historijskog nasljeđa, kako materijalnog pa tako i nematerijalnog. Također, vjerujem da će srednjoškolci, studenti i svi koji se budu bavili naučnim radom, u ovom štivu pronaći izuzetno vrijedne podatke koji će im pomoći. Knjiga je dosta dobro urađena i puna je korisnih podataka. Meni je čast da sam bio recenzent a večeras i promotor – rekao je profesor Senad J. Hodović.

Pored profesora Hodovića, večerašnji promotor bio je i će dr. Mustafa Jahić, a moderator Ibrahim ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ Visoko.

Autor knjige Esad Durajlić rekao je kako je njegov cilj bio dokazati kontinuitet identiteta muslimanskog življa na ovom prostoru – negdje od šeste decenije XV vijeka.

„Mogu vam reći da sam rad na ovom djelu počeo 1966. godine.” – s ponosom je istakao autor Esad Durajlić, te iskoristio priliku da se na svesrdnoj pomoći zahvali gospodinu Asmiru Hodžiću i gospodinu Senadu J. Hodoviću.

Štampanje knjige i organizaciju promocije podržali su Medžlis IZ Visoko, Zavičajni muzej Visoko i Fondacija Visoki.

Komentari

komentara