NaslovnicaBiHKulturaPromocija knj...

Promocija knjige Obzori bošnjačke književnosti, prof. dr. Enesa Durakovića

JU Gradska biblioteka Visoko obavještava da će sutra u 19.00 sati u Galeriji „Likum '76” prof. dr. Enes Duraković promovirati svoju knjigu Obzori bošnjačke književnosti. O knjizi će govoriti prof. dr. Sanjin Kodrić i prof. dr. Hilmo Neimarlija.

Prof. dr. Enes Duraković je književni historičar, esejist, književni kritičar i antologičar. Radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Rođen je 14. augusta 1947. u Polju kod Dervente. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je završio i postdiplomski studij. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Dosad je objavio knjige Govor i šutnja tajanstva, pjesničko djelo Maka Dizdara; Pjesništvo Skendera Kulenovića i Riječ i svijet, studije i eseji o bosanskohercegovačkim pjesnicima XX vijeka.

Prof. dr. Enes Duraković svoj rad obogatio je i djelima: Antologija Muslimanske poezija 20. vijeka, izbor i predgovor; Antologija Bošnjačke pripovijetke 20. vijeka, izbor i predgovor; Antologija Bosanskohercegovačke poezije 20. vijeka (u koautorstvu s Milom Stojićem i Markom Vešovićem), a priredio je i sljedeće radove: Muslimanska književnost 20. vijeka 1-25; Bošnjačka književnost u književnoj kritici 1-6; Izabrana djela bosanskohercegovačkih pisaca ( Maka Dizdara, Skendera Kulenovića, Derviša Sušića, Muse Ćazima Ćatića, Alekse Šantića itd.).

Dobitnik je nagrade Braća Šimić za književnu kritiku.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.