Promocija knjige „Leksikon znamenitih Bošnjaka“

U okviru programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, večeras je u Kulturnom Centru Altindag-Visoko upriličena promocija knjige „Leksikon znamenitih Bošnjaka“, autora dr. Nazifa Veledara u organizaciji Općine Visoko i BZK „Preporod“ Visoko.

 

Foto galerija na društvenoj mreži FB:
FOTO: Održana promocija knjige “Leksikon znamenitih Bošnjaka”

 

 

 

Autor je zahvalivši se domaćinima na odličnoj organizaciji i posjetiteljima na velikoj podršci, istakao da se radi o kapitalnom djelu, koje je ustvari Enciklopedija Bošnjaka, a promotori su bili prof. dr. Fahira Fejzić – Čengić, prof. Džemal Salihspahić i gosp. Mersed Šahinović.

U knjizi se nalazi preko 1400 znamenitih Bošnjaka od početaka Bosne pa sve do danas, poredanih leksikografski. O svakom pojedinom Bošnjaku je napisano od pola do nekoliko kucanih stranica formata A4.

Poduhvat dr. Veledara, kojega se nisu prihvatile ni institucije kao što su akademije ili univerziteti, definitivno zaslužuje veliku pažnju i medijski prostor, jer je ponudio pune 54 stranice s literaturom kojom se autor koristio, zatim 46 stranica s tumačenjem manje poznatih riječi, fraza, izraza i pojmova, a registar svih imena spomenutih u Leksikonu sublimiran je čak na 82 stranice.

Zanimljiv je podatak da je dr. Nazif Veledar nekoliko decenija pripremao Leksikon, a počeo je, još u gimnazijskim danima 1966. godine.

Knjiga ima preko 800 stranica i svjedoči o ljudima i događajima koji su sačinjavali ili sačinjavaju prošlost, sadašnjost i budućnost jednog naroda i o naučnoj disciplini koja se bavi tim događajima.