Promocija knjige “Gradska biblioteka Visoko 1946-2016”

U četvrtak, 24. marta 2022. godine, u visočkoj Galeriji “Likum '76” biće promovisana knjiga “Gradska biblioteka Visoko 1946-2016” autorica Lidije Klepo i Jasmine Drugović. Promotori će biti dr. sc. Beba E. Rašidović i Nevenka Hajdarović, inače bibliotečke savjetnice. Početak promocije je planiran u 19 sati.

Knjiga prati razvojni put Gradske biblioteke Visoko od njenog osnivanja 1946. godine do 2016. godine. Kroz ovaj period od 70 godina od male tradicionalne biblioteke prerasla je u moderan kulturno-informacioni i dokumentacioni centar koji je spreman odgovoriti složenim zahtjevima i izazovima 21. stoljeća.

Nastala je kao izraz želje da se sačuva sjećanje na protekli period rada ove biblioteke ali i oda dužno priznanje ljudima koji su je pratili na njenom razvojnom putu. To su njeni bibliotekari koji su kroz vrijeme opisano u ovoj knjizi, svaki na svoj način, dali svoj doprinos njenom prosperitetu i razvoju. Zato su nezaobilazni u ovoj knjizi, jer ne treba zaboraviti da ovakve institucije ne nastaju preko noći, nego se s ljubavlju grade kroz vrijeme, iako smo danas nažalost svjedoci da mnoge mlađe generacije zanemaruju doprinos ljudi prije njih.

Glavni dio monografije, koji se odnosi na Biblioteku u Visokom smješten je u jedan širi društveno-historijski kontekst. Jer, iako je ovo knjiga o jednoj biblioteci, o jednom ograničenom prostoru koji ima svoje specifičnosti, s obzirom na to da dijeli zajedničku misiju s mnogim bibliotekama širom svijeta ne može se posmatrati izolovano, što je još jedan od razloga da se skrene pažnja na ulogu i značaj ovakvih institucija ne samo u lokalnoj zajednici, nego i na jednom širem globalnom nivou.

Knjiga nas kroz jednu finu priču, pristupačnu širokom krugu čitalaca, vodi na putovanje kroz vrijeme rekonstruišući život Biblioteke i sve mijene kroz koje je prolazila i obiluje ne samo podacima o Biblioteci, njenim bibliotekarima i zbivanjima vezanim za rad Biblioteke, nego i o društvenoj zajednici iz koje je proistekla i s kojom je duboko povezana.

A dio te zajednice su i čitaoci biblioteke. Oni su ta poveznica između grada i njegove biblioteke, te su nezaobilazni u ovoj knjizi. Zato će se neki naši sugrađani možda i iznenaditi kada se prepoznaju na njenim stranicama.

I tako putujući kroz vrijeme, vraćajući se u prošlost, može se uočiti kako se ova biblioteka razvijala i stasavala, povećavala svoj knjižni fond, mijenjala zgrade i lokacije, kako se modernizovala i usavršavala u skladu s primjenom novih tehnologija i zahtjevima savremenog doba, kako je pravila razne „iskorake“ na raznim poljima da bi postala ono što je danas.

Završna slika Biblioteke u ovoj knjizi predstavlja upravo dio ambijanta koji danas možemo vidjeti kada otvorimo njena vrata. To odražava jedan zavidan nivo koji je Biblioteka postigla svojim dugogodišnjim radom ali koji se u kontinuitetu i dalje nastavlja.

Naravno, nova vremena donose i nove ljude, nove tehnologije otvaraju nove mogućnosti u radu, novi kulturni sadržaji postaju dio naše svakodnevnice pa je sasvim normalno da priča o ovoj Biblioteci ne završava ovom knjigom. Ona se nastavlja dalje.

Bogata ilustriranost knjige koja u potpunosti korespondira s tekstom doprinosi vjerodostojnoj rekonstrukciji svih zbivanja i sadržaja vezanih za rad ove institucije i potvrđuje da ih je kroz vrijeme opisano u knjizi bilo mnogo te da su činili nezaobilazan segmet društvenog i kulturnog ambijenta Visokog.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.