Promocija knjige Denisa Bećirovića „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ …

Promocija knjige Denisa Bećirovića „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ u petak u 19:30 u Gradskom kinu u Visokom.

Promocija knjige autora dr. Denisa Bećirovića “Država Bosna i Hercegovina u fokusu” bit će održana 24. augusta u Gradskom kinu u Visokom u 19 sati i 30 minuta.

Promotori knjige Država Bosna i Hercegovina u fokusu će biti: Akademik prof. dr. Mirko Pejanović, Saša Magazinović, Nerkez Arifhodžić, Hadžem Hajdarević, doc. dr. Goran Behmen, doc. dr. Benjamina Londrc.

Prema ocjeni promotora, djelo Denisa Bećirovića tretira izuzetno važan period u historiji Bosne i Hercegovine uopće, a posebno Islamske zajednice. Njena geneza u vrijeme avnojevske Jugoslavije temeljito je istražen, studiozno proučen i adekvatno predstavljen fenomen. Istaknuto je da su u knjizi obrađene, za Islamsku zajednicu vrlo važne činjenice koje će, na ovaj način, biti otete zaboravu.

Sam autor, Denis Bećirović, kazao je da tadašnji sistem nije bio naklonjen ni prema jednom vjerskom svjetonazoru, pa tako i Islamskoj zajednici.

„Uradio sam šestogodišnje istraživanje u arhivima Beograda, Zagreba, Sarajeva, Tuzle i drugih regionalnih arhiva. Podsjećam da je ova knjiga napisana na osnovu trideset i pet neobjavljenih arhivskih fondova, dosta znači građe koja je bila nepoznata i naučnoj i široj čitalačkoj publici. Govoreći o statusu i položaju Islamske zajednice u ovom periodu, moram reći da je nemoguće o tome razgovarati, a pri tome ne imati u vidu globalni kontekst tog vremena. Dakle, završetak rata, ogromna stradanja, nove globalne vanjsko-političke okolnosti su uticale na tadašnju Jugoslaviju, BiH i na Islamsku zajednicu. Konkretno za Islamsku zajednicu i muslimane to je sasvim sigurno jedan prekretnički period, jer su se oni prvi put u cjelokupnom historijskom razvoju našli u situaciji da djeluju u jednom sistemu, koji objektivno govoreći, nije bio naklonjen ni prema jednom vjerskom svjetonazoru“, kazao je Bećirović.

Na kraju promocije, prisutnima će se obratiti autor knjige i kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Općinska organizacija SDP BiH Visoko i Kantonalni odbor SDP BiH Zenica