Promocija bosanskih stećaka u Beču

Prije otvaranja izložbe u Palati Porča, u Saveznom ministarstvu nauke Austrije održano je predavanje o stećcima.

601

U Palati Porča, u Beču, sinoć je otvorena izložba posvećena stećcima – srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima. Izložba je organizovana na inicijativu Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji, a uz podršku Vlade Austrije.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH, Đorđe Miličević, podsjetio je da je u januaru 2015. godine petogodišnji rad eksperata iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine uspješno završen predajom nominacionog dosijea Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

– Projekat serijske nominacije stećaka, za upis na Listu svjetske baštine, predstavlja jedan od najsloženijih i najobimnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa – rekao je Miličević i izrazio očekivanje da će nominacija Stećaka za upis na Listu svjetske baštine značajno doprinijeti promociji stećaka i njihove vrijednosti, a time dati i dodatni doprinos turističkoj ponudi BiH.

– Iskreno vjerujemo da će odluka Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a biti pozitivna i da će se stećci naći na Listi svjetske baštine, jer oni to zaslužuju – naglasio je zamjenik ministra civilnih poslova.

Stećci, srednjovjekovni monolitni kameni spomenici, vezani su za cijelo područje današnje Bosne i Hercegovine, te dijelove Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u Bosni i Hercegovini se nalazi preko 60.000. Stećci su nacionalni spomenici kulture i kao takvi imaju najveći stepen zaštite.

Prije otvaranja izložbe u Palati Porča, u Saveznom ministarstvu nauke Austrije održano je predavanje o stećcima, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Komentari

komentara