ZanimljivostiProljetna hrana koja donosi najviše dobrobiti za zdravlje

Proljetna hrana koja donosi najviše dobrobiti za zdravlje

S obzirom da ovo varljivo vrijeme često zna da se odrazi na naše zdravlje, donosimo vam 5 proljetnih super-namirnica obaveznih na vašem tanjiru:1. Špinat
Ovo lisnato povrće odličan je izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E, magnezija, mangana, kalcija i kalija. Bogato je i željezom, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima. Kako bi sačuvali sve te sastojke, najbolje ga je pripremati na pari i to što kraće moguće. Možete od njega pripremiti i zeleni kašasti sok u kombinaciji s drugim lisnatim povrćem i voćem, jer tako neće izgubiti svoje vrijedne sastojke. Vitamin C jača imunitet, kalij olakšava rad bubrega i srca, kalcij pomaže zdravom rastu kostiju i zubi, a magnezij jača naše mišiće. I sve to dobijete u nekoliko listova špinata! Dijetalna vlakna iz špinata pomažu kod zatvora i izlučivanja toksina iz organizma.

2. Mladi luk
Ova proljetna biljka iznimno je hranjiva i pruža vašem organizmu brojne nutrijente. Nemojte da vas odbije intenzivan miris luka, jer njegove dobrobiti su brojne. Naime, mladi luk snizuje razinu šećera u krvi, regulira holesterol i krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka raka, te ublažava hronične upale u tijelu. Ako prije početka ljeta želite izgubiti koji kilogram viška, trebate što češće konzumirati mladi luk. Mladi luk sadrži hemijski spoj zvan alicin (koji mu i daje onaj karakterističan miris i okus), a alicin stimulira osjećaj sitosti. Alicin je dobar i za smanjenje visokog krvnog pritiska i jačanje imuniteta, piše Alternativa-za-vas.com.

3. Šparoge
Ovo niskokalorično povrće odličan je dodatak vašem jelovniku. Šparoge su bogate mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima. Odličan su izvor folne kiseline, koja je veoma bitna za trudnice i žene koje planiraju trudnoću. Osim folne kiseline, tu su i vitamini A, K, B, C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen. Kao što vidite, pravo super-povrće! Od davnina su se šparogama pridavala brojna ljekovita svojstva, a danas se najviše koriste kod otežanog mokrenja i za čišćenje organizma. Također, često konzumiranje šparoga preporučuje se slabokrvnim osobama i osobama koje se oporavljaju od operacije. Zbog velikih količina inulina, šparoge pomažu i kod zatvora i ostalih probavnih tegoba. Inulin je inače prebiotik koji dobre bakterije koriste kao hranu. Mnogi stručnjaci smatraju da se šparoga nalazi na prvom mjestu po kvaliteti među povrćem, stoga iskoristite svaku priliku da je pripremite!

4. Artičoke
Artičoke su veoma cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava. Od davnina koriste se za poticanje apetita, liječenje loše probave, zaštitu jetre i bubrega od upala i toksina te za liječenje žučnog mjehura i šećerne bolesti. Artičoka sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pomažu radu debelog crijeva, te lutein koji djeluje kao antioksidans i štiti od starenja i raka. Brojna istraživanja su potvrdila da artičoka na prirodan način smanjuje razinu povišenog holesterola u krvi. Naime, artičoka podiže razinu “dobrog” HDL kolesterola i smanjuje razinu “lošeg” LDL kolesterola, te tako predstavlja odličnu pomoć za sve koji se bore s ovim modernim neprijateljem! Artičoka je veoma popularna i kod ljudi koji se bore s prekomjernom težinom, jer je bogata vlaknima, a siromašna kalorijama!

5. Jagode
Jagode su svakako zaslužile da budu šećer na kraju ove liste! Mnogima su omiljeno voće i jedva čekaju da španjolske i talijanske jagode na policama trgovačkih centara zamijene prave domaće jagode! Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Folati su bitni za naš organizam, jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva. Jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca. Ako imate koji kilogram viška, jagode su odličan izbor za vaš jelovnik, jer imaju malo kalorija, a ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE