Projekt operne radionice Giacomo Puccini, “Sestra Angelica”

U povodu 540 obljetnice smrti posljednje bosanske kraljice i franjevačke trećoredice Katarine Kotromanić (Rim, 1478) Fondacija AJA (Sarajevo) i Franjevačka klasična gimnazija (Visoko), pod pokroviteljskom Ambasade Italije u BiH i Florence Opere (Firenca), pokrenuli su projekt operne radionice Giacomo Puccini, “Sestra Angelica”. Na radionici, održanoj prošloga tjedna, uz 27 članica Ženskoga zbora Franjevačke klasične gimnazije, sudjelovalo je i 13 opernih solistica iz BiH, Srbije, Italije, Malezije i Australije, a radionicu su vodili prof. Patrizia Morandini, Firenca (režija, scenografija i scenski pokret), prof. Seho Lee, Seul/Dublin (dirigent i klavirska pratnja), Jasmina Polić, Sarajevo/Dublin (umjetničko vodstvo), i Danka Mistović, Beč (korepeticija).

 
U sklopu manifestacije 6. dani talijanskom jezika i kulture u BiH, do sada su održane dvije premijerne izvedbe ove opere:

– u subotu 13.10.2018. u 19.00 sati u Kulturnom centru Altindağ, Visoko
– u nedjelju 14.10.2018. u 18.00 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.

Publika u Visokom i Kraljevoj Sutjesci popratila je ove dvije izvedbe s velikim zadovoljstvom.

Predviđena je još jedna izvedba ove opere: u utorak 16.10 .2018. u 19.30 sati u crkvi Svetog Ante u Sarajevu (Bistrik).

Ulaz je slobodan.

Puccinijeva “Sestra Angelica” prvi put je izvedena u New Yorku prije ravno stotinu godinu (1918), a izvedba u utorak navečer u Sarajevu bit će prva u Sarajevu ikada..

Ovaj projekt zaključit će se koncertom Ženskog zbora FKG 25. 10. 2018. u Rimu, u crkvi Ara Coeli, u kojoj je kraljica Katarina pokopana.

 Fotografije s izvedbe u Kraljevoj Sutjesci u nedjelju 14. 10. 2018.