Projekat Vodovod Visoko će započeti sa realizacijom 14. avgusta kako je prvobitno planirano

Uprkos opstrukcijama od strane Parlamenta Federacije BiH, koje su izazvale šok i nevjericu među stanovnicima naše općine, Projekat Vodovod Visoko će započeti sa realizacijom 14. avgusta kako je prvobitno planirano.

Podsjetimo,  u srijedu je održana sjednica Parlamenta Federacije BiH na kojoj je, bez ikakvog opravdanog razloga, povučena tačka dnevnog reda koja se ticala Odluke o davanju saglasnosti o ratifikaciji Ugovora o projektu vodosnabdijevanja općine Visoko.

Na vanrednoj press konferenciji, Načelnica mr. sci. Amra Babić je javno prozvala sve potencijalne krivce koji žele da spriječe realizaciju vodosnabdijevanja za 12.000 žednih stanovnika općine Visoko.

Naglašeno je da Općina Visoko ima sve potrebne saglasnosti što se tiče države Bosne i Hercegovine, a Projekat je odobrilo i Predsjedništvo naše zemlje.

Problem se pojavio u Federalnom Parlamentu, koji treba da uradi posljednji korak formalno pravne prirode, mada je u prethodnim koracima Vlada Federacije dala podršku ovom projektu, na taj način što ga je uvrstila u Projekat investicija Federacije Bosne i Hercegovine i što je u tom projektu i definisala da će pomoći kod iznalaženja kreditnih sredstava za implementaciju tih projekata.

Na dosadašnjim sjednicama Federalnog Parlamenta prošao je veliki broj ovakvih ili sličnih odluka, pa se svi pitamo zbog čega to nije bio slučaj na prethodnoj sjednici Federalne Vlade.

Rezignirani predstavnici Mjesnih zajednica sa područja općine Visoko, koji su obuhvaćeni projektom vodosnabdijevanja za 12.000 stanovnika, održali su hitan sastanak koji je rezultirao jedinstvenim zahtjevom prema predsjedavajućem  Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću i premijeru FBiH Fadilu Novaliću, od kojih se zahtijeva da se prije sezone godišnjih odmora održi hitna sjednica Parlamenta FBiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda: „Prijedlog Odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko.

Oni apeluju na sve zastupnike u Parlamentu FBiH da hitno usvoje ovu tačku, u  suprotnom, doći će do masovnih protesta građana općine Visoko ispred zgrade federalnog Parlamenta koji će doći da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog opstrukcije Projekta.

„U rukama će svima umjesto transparenata biti kanisteri i flaše u kojima donosimo pitku vodu za domaćinstva, kako bi vidjeli situaciju čije rješenje vi opstruirate.“- poručeno je, između ostalog, sa hitno održanog sastanka MZ Općine Visoko.

U petak je održan sastanak sa izvođačem radova, firmom „Mibral“d.o.o. Sarajevo i početak radova definitivno je dogovoren za 14. avgust, kada počinje implementacija prvog dijela Projekta. Za dva mjeseca se očekuje da voda u Čekrekčijama bude na raspolaganju krajnjim korisnicima.

Sa radovima se mora krenuti 14. avgusta, jer po obavezama koje su Ugovorom preuzete, to je procedura koja se mora poštovati. Cjelokupna papirologija je urađena strogo po pravilima EBRD – a, po uputama nadležnih institucija, a posebno se rukovodilo saradnjom sa državnim Ministarstvom finansija i ostalim državnim organima.

 

Općina Visoko je uputila Zahtjev za HITNO održavanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i razmatranje „Prijedloga Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko”.

Zahtjev je dostavljen: Vladi FBiH, Premijeru FBiH gosp. Fadilu Novaliću, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te Šefu Delegacije EU u BiH Nj.E. Ambasadoru Larsu-Gunnaru Wigemarku.

Građani općine Visoko očekuju brz odgovor, dosta je vremena bespotrebno i uzaludno potrošeno!

Od Federalne Vlade se očekuje da radi svoj dio posla i da koristi građanima, te da opravda svoja basnoslovna i nezaslužena primanja.

U ime 40.000 građana općine Visoko zahtjeva se hitno održavanje sjednice Predstavničkog doma prije korištenja godišnjih odmora.

 

Press Općine Visoko