ZDKPolitikaProjekat Vlade ZDK i Grada Visoko: Izgradnja nove zgrade PŠ Goduša u...

Projekat Vlade ZDK i Grada Visoko: Izgradnja nove zgrade PŠ Goduša u završnoj fazi

Izgradnja novog školskog objekta Područne škole “Goduša” JU Osnovne škole “Alija Nametak” Visoko ulazi u završnu fazu. Projekat je vrijedan oko 750.000 KM, a sredstva za realizaciju zajednički su osigurali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Visoko.

Izgradnja nove zgrade u dvorištu postojeće škole, sagrađene daleke 1965. godine, započeta je u decembru 2021. godine. Prva i druga faza projekta koštale su oko 500.000 KM, od čega je Vlada ZDK-a izdvojila 230.000 KM, a 270.000 KM je osigurao Grad Visoko.

Kako je za završetak zgrade bilo neophodno osigurati još 250.000 KM, Vlada ZDK je, na zahtjev Grada Visoko, na 33. sjednici održanoj 25. avgusta, odobrila još 150.000 KM, a ugovor je potpisan početkom ovog mjeseca u sjedištu Vlade, čime su se, uz dodatna sredstva lokalne zajednice od 100.000 KM, stvorili uslovi za završnu fazu radova.

-Vlada ZDK ovim projektom potvrđuje opredjeljenost za sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji doprinose poboljšanju kvaliteta života u svim jedinicama lokalne samouprave našeg kantona – rekla je premijerka Amra Mehmedić.  

Ovim sredstvima finansira se ugradnja fasade, vanjsko uređenje, ograda i rušenje stare škole, koje je već završeno. Useljenje u novu zgradu planirano je za kraj oktobra.

– Zahvaljujem se Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Gradu Visoko što su osigurali sredstva i omogućili izgradnju moderne zgrade u kojoj će učenici i nastavnici imati najbolje uslove za boravak i odvijanje nastave. Nakon završetka objekta potrebno je osigurati sredstva za nabavku namještaja imobilijara, a očekujemo da ćemo i u tom segmentuimati podršku resornog ministarstva – rekla je Amina Buza, direktorica OŠ “Alija Nametak” Buci Visoko.

Učenici PŠ “Goduša” nastavu trenutno pohađaju u centralnoj školi u Bucima, a prevoz učenika do završetka nove zgrade finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Press služba ZDK / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE