Projekat “Klizište Klisa” se privodi kraju

S obzirom na položaj terena na kojem se nalazi naselje Klisa, u prethodnom periodu došlo je do pomjeranja tla koje je ugrožavalo postojeće stambene objekte, te saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu. U cilju sanacije postojećeg stanja, Općina Visoko je uradila projekat „Klizište Klisa“ i dobila sredstva od UNDP-a na osnovu raspisanog javnog poziva koji se odnosi na Upravljanje rizicima nastalim prirodnim katastrofama u BiH u iznosu od 160.000,00 KM uz partnersko sufinansiranje Općine Visoko, čija je ukupna vrijednost 360.000,00 KM.
Općinska načelnica mr.sci Amra Babić sa saradnicima danas je obišla završne radove u naselju Klisa i finalno asfaltiranje saobraćajnice. „Trenutno se izvode radovi na polaganju asfaltnog sloja i slijedi postavljanje zaštitne ograde, čime će biti realizovan projekat „Klizište Klisa“. U proteklom periodu na ovom terenu izvršena je stabilizacija pokrenutog tla, rekonstrukcija lokalnog puta, rekonstrukcija fekalne i oborinske kanalizacije, te vodovoda i saobraćajne signalizacije. Sretna sam da se ovaj projekat privodi kraju i smatram da je ovo odličan primjer kako smo jedan veliki projekat realizovali udruženim snagama Općine Visoko i UNDP-a, a na veliko zadovoljstvo svih građana, jer ovo je dionica koja vodi ka Bosanskim piramidama i Starom gradu, te otvara vrata drugim projektima i put turistima. Ovim projektom, zaštitili smo jedno cijelo naselje od propadanja i saobraćajnicu na regionalnom pravcu Kiseljak – Visoko“, istakla je načelnica Babić.
Izvođač radova je firma „Špic beton“ d.o.o. Zenica, a nadzor vrši firma „AIK-INŽENJERING“ d.o.o. Banovići.
Projektom „Klizište Klisa“ sanirat će se jedno od najugroženijih područja na općini Visoko, a svečano otvaranje završenog projekta planirano je za 07. april 2017. – Dan oslobođenja Grada.

Press Općine Visoko