Projekat „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“

Prošle sedmice u Visokom je počela nova sezona volontiranja, ovaj put kroz projekat „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“. Kroz razgovor s koordinatorom vodiča Fondacije, Ajdinom Ahmetspahićem , saznali smo i sve detalje vezane uz ovaj projekat, koji je nastavak dugogodišnjeg projekta Fondacije, MRAV (Međunarodna radna akcija volontera).

– Riječ je o ekspediciji u kojoj mogu učestvovati ljudi iz cijelog svijeta koji nam se prijave, a primamo i volontere. Prva grupa u srijedu završava svoju smjenu, a u njoj je bilo dvadesetak učesnika i to iz Australije, Finske, Francuske, Slovačke, Turske, Engleske, Njemačke i BiH. Postigli smo i dobre rezultate, a radili smo na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca, na čišćenju i proširivanju sondi, a planiramo i dalje raditi na tim sondama, te na otkrivanju dijelova starog betona. – istaknuo je Ahmetspahić.

Ove godine se u okviru ekspedicije očekuje nekoliko stotina učesnika, koji će volontirati u bosanskoj dolini piramida, ali imati priliku i upoznati brojne prirodne ljepote naše zemlje.

– Ove godine ekspedicija je podijeljena na dvije smjene mjesečno u trajanju od 11 dana. Prvi i posljednji dan su planirani za dolazak i odlazak, drugi dan je na rasporedu upoznavanje s lokacijama u Visokom, a četiri dana se radi na Bosanskoj piramidi Sunca, te jedan dan na lokaciji Prahistorijskog labirinta tunela Ravne. Dane vikenda koristimo za obilaske ostalih prirodnih i kulturno-historijskih ljepota naše zemlje, a ove godine učesnici će jedan dan provesti na Bijanbarama, te obići srednjovjekovni obelisk u Bakićima kod Olova, drugi dan je planiran obilazak Konjica te boravak na Boračkom jezeru, dok je treći dan rezervisan za obilazak Parka kamenih kugli u Zavidovićima, te u povratku posjet Vrandučkoj tvrđavi. Cilj je svim učesnicima pokazati i brojne ljepote naše zemlje, te da na taj način ponesu jednu lijepu sliku naše zemlje, a ujedno i obiđu brojne znamenitosti. – pojasnio nam je koordinator vodiča Fondacije, Ajdin Ahmetspahić.

Ove godine u sklopu „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“, očekuje se stotinjak učesnika ekspedicije, te još stotinjak volontera, koji će u našoj zemlji boraviti u osam smjena.

piramidasunca.ba