Proizvodnja u duhanskoj industriji lani smanjena za 35,9 posto

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini, kalendarski prilagođena, zabilježila je u 2018. godini rast od 1,6 posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku, izvještava Indikator.ba. 

U prerađivačkoj industriji proizvodnja je zabilježila pad od -1,1 odsto, pri čemu je najveći pad zabilježen u duhanskoj industriji -35,9 posto. 

U proizvodnji tekstila registrovan je pad od 17,4 posto, u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda -12,2 posto, a u prozvodnji prehrambenih proizvoda -2,3 posto. 

Rast je, između ostalog, evidentiran u proizvodnji farmacuetskih proizvoda 12,4 odsto, u proizvodnji i snabdijevanji električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 11,3 posto, proizvodnji mašina i uređaja 6,9 posto, proizvodnji proizvoda od gume i plastičnih masa 5,0 posto, a proizvodnji odjeće 4,8 posto. 

Posmatrano po industrijskim grupama, proizvodnja intermedijarnih proizvoda imala je u prošloj godini pad od -1,3 posto, a proizvodnja kapitalnih proizvoda pad od -1,1 posto. 
Rast su zabilježili proizvodnja energije 6,6 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju 1,8 posto, te proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,1 posto.