“Ja sam ušao u OV Visoko – ne da šutim, nego da govorim i djelujem”

971
alt

Od aktuelnih vijećnika njih 25 koji čine zakonodavnu vlast u Visokom nakon izbora sa biračima i građanima Visokog odlučili su najdirektnije i javno da komuniciraju samo prof.dr. Izet Smajević iz SBiH i Dejan Šćepanović iz SDP-a, poštujući tako predizborna obećanja za razliku od drugih. Prvi svoju komunikaciju praktikuje putem Facebook pagea, dok se omladinac SDP-a Šćepanović odlučio za Vijećnički blog koji smo uveli na Visoko.co.ba kao posebnu kategoriju u kojoj smo ponudili mogućnost svima iz zakonodavne vlasti da potpuno slobodno, nezavisno i bez uredničkih intervencija i bilo kakve cenzure iznesu svoje mišljenje. Međutim, očito potreba za komuniciranjem sa biračima izuzev onih mjesec dana predizborne kampanje trenutno ne postoji, a razlozi su jasni sami po sebi, osobito ako znamo da više od 50% vijećnika u aktuelnom sazivu su samo marionete stvarne vlasti u Visokom koja djeluje izvan Velike sale Općine Visoko. Gospodin Smajević je odlučio na svoj FB Page javno objaviti komunikaciju sa izvjesnim Suvadom o pitanju obaveza industrijskih subjekata prema ekologiji u Visokom, stav gospodina Smajevića prenosimo u cjelosti:

“Moje mišljenje o obavezi industrijskih subjekata da se prema okolini odnose odgovorno, kao inženjera energetike i profesora, ću iskazati stavom, koji je zapravo citat i vrijedi u industriji i energetici širom (civiliziranog – a i mi smo valjda to) svijeta: „onaj ko nanosi štetu mora da plati obeštećenje“. Naravno, taj koji bi potencijalno mogao nanijeti štetu okolini je u prvom redu dužan poduzeti sve mjere da spriječi nanošenje štete – bilo kome (konkretno, to su tehnološke i pogonske mjere za sprječavanje emisija koje na bilo koji način onečišćuju okolinu, naprimjer iz TE Kakanj ili Preventa), a ako ipak dođe do štete (nema termoelektrane sa nultom emisijom!) – onaj ko je nanio štetu mora za to platiti, i to onome kome je šteta nanesena – ne nekome drugom! Sve osim toga je nepravda! A zadaća Čovjeka (ovo veliko slovo ima simboliku, tako označavam one koji se bore za dobro i odvračaju od zla) je da se zalaže za pravdu! I to aktivno, bez čekanja da to uradi neko drugi. Ako postavimo pitanje, već smo aktivni (jer se nepravda/zlo može otkloniti i riječju!), ali ne smijemo se zaustaviti samo na pitanju – ako se njime nije postigao željeni retzultat. Na putu zaokreta ka boljem je nužna (zahtijeva se) upornost. Ili ukratko: to što općina Visoko nije ušla u Program prijateljskog oruženja sa Elektroprivredom/TE Kakanj nije pravda – naprotiv to je nepravda prema građanima općine Visoko, obzirom da je dimnjak TE Kakanj samo par kilometara daleko od te općinske granice.

Vođen stavom da se treba odazvati općeljudskoj potrebi odgovornog odnosa prema pojedincu, zajednici, životnom prostoru, pravu (jer „i put ima pravo“, „i mrav ima pravo“, …), ja sam ušao u OV Visoko – ne da šutim, nego da govorim i djelujem. Uz nadu da neću biti usamljen u nakani da se probudimo, da jasno kažemo šta hoćemo, i ko nam je šta dužan činiti – i do kojeg roka! – želim nam međusobno razumijevanje, koordiniran rad i napredak!”

Srdačno, Izet

Sve pohvale za profesora Smajevića koji je održao obećanu riječ i poslije izbora. Ukoliko imate vlastiti politički stav i potrebu da porazgovarate s nekim iz zakonodavne vlasti Općine Visoko navratite ponekad na zvanični Facebook page profesora Smajevića: http://www.facebook.com/IzetSmajevic2012?ref=ts&fref=ts.

Ovim putem ponovo upućujemo poziv i ostalim vijećnicima bez obzira kojoj stranci pripadali da, ukoliko imaju potrebu za iznošenjem vlastitog stava i političkog promišljanja, učine to putem Visoko.co.ba, trenutno jedinog medijskog prostora gdje to možete nezavisno i bez cenzure da učinite u interesu građana i Visokog prije svega. Dovoljno je da imate malo više hrabrosti, odgovornosti prema onima koji su vam dali glas i svoj tekst pošaljete na zvanični mail naše redakcije visoko.ba@gmail.com.

Komentari

komentara