Prof. Senad J. Hodović: Fondacija daje velik doprinos razvoju Visokog

PROF.SENAD J. HODOVIĆ: FONDACIJA JE MAKSIMALNO PROFESIONALNO PRISTUPILA PROJEKTU „RAVNE 3“ I NAPRAVILA SJAJAN POSAO

Profesor Senad J. Hodović na samom početku istraživanja Bosanske doline piramida bio je kao direktor Zavičajnog muzeja Visoko involviran u sve događaje i sve ono što se zbivalo u tom periodu, a jedan duži vremenski period nije se pojavljivao, niti imao priliku da obiđe brojne sadržaje koji su u međuvremenu, posebno u Kompleksu Ravne, ispunili arheološku i turističku ponudu. Izložba artifakata iz tunela „Ravne 3“, kao i obilazak novih tunela i ostalih sadržaja, u Visoko je doveo i profesora Hodovića, s kojim smo razgovarali i o izložbi, ali i o brojnim drugim stvarima vezanim za projekat.

– Nisam bio aktivan najmanje pet godina i ovo je moj prvi dolazak na ove lokacije nakon dugog perioda, da sam došao i da se pojavljujem kao sudionik jedne manifestacije. Saradnja dr. Osmanagića i mene kao bivšeg direktora Zavičajnog muzeja Visoko imala je svoje uspone i padove, a ja bih naglasio da je sam početak istraživanja i radova, odnosno prve kampanje su vođene i rađene na ime Zavičajnog muzeja, u vrijeme dok još nije bila formiranja Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“. Nakon toga je osnovana i Fondacija koja je preuzela radove, ali je Muzej kao institucija od općeg značaja, a koja je po zakonima nezaobilazna, i svako fizičko i pravno lice koje želi da istražuje na području koje pokriva muzej, mora imati ugovor s ovom institucijom. Povremeno nam se dešavalo da nismo mogli dobiti određene dozvole i saglasnosti, ali bih naglasio da smo sve vrijeme imali dodir i kontakt, a evo i danas je tako. – pojasnio nam je profesor Hodović.

On se posebno osvrnuo na novootkrivene tunele „Ravne 3“ gdje su vrijedni uposlenici Fondacije pokazali svu potrebnu profesionalnost, i gdje su ostvareni sjajni rezultati.

– Ne kritikujući dosadašnji rad, tuneli „Ravne 3“ su projekat koji je počeo, razvija se i radi na osnovama koje su nužne i neophodne, te se podrazumijevaju u muzeološkom radu. Mora se odati priznanje Fondaciji da je pored svih dosadašnjih aktivnosti, na tunelima „Ravne 3“ pokazala maksimum ozbiljnosti i profesionalnosti, te uz kvalitetno urađen projekat, koji je prošao sve revizije i dobio sve pozitivne ocjene od nadležnih institucija, napravila sjajan posao. Potpisan je i Ugovor između Zavičajnog muzeja i Fondacije, bez ikakvih dvojbi i nedorečenosti, Fondacija je ispunila i sve uslove koji su bili potrebni i sve su to elementi koji mene, prije svega kao građanina Visokog, a onda i kao predsjednika UO Zavičajnog muzeja raduju. Niko, niti jedan jedini faktor ne može bilo šta prebaciti niti pronaći bilo kakvu zamjerku na rad i ono što je uradila Fondacija. Do sada je bilo više kritiziranja, nego zdrave kritike, a ovim načinom rada, to je nestalo. – kazao nam je profesor Hodović.

Na kraju nam je priznao i kako je jako sretan da može vidjeti toliki broj ljudi na jednom mjestu u Visokom, što ga je prijatno iznenadilo.

– Nedavno sam bio ovdje i posjetio sve lokacije, obišao terene nakon dugo vremena i dao obećanje da ću danas doći. Došao sam prije svega zbog izložbe, imao sam čast i da se obratim gostima, i svakako da me sve ovo interesuje, a posebne čestitke upućujem Fondaciji, koja je uspjela da od jednog običnog dana, od jedne obične nedjelje u Visokom, napravi jedan nevjerovatan događaj, napravi ovakva zbivanja, ovo sve nas treba da ispunjava, a Fondacija i na ovaj način daje jedan velik doprinos razvoju Visokog. – zaključio je prof. Senad J. Hodović, nekadašnji direktor Zavičajnog muzeja Visoko, a danas predsjednik UO te institucije.

Izvor: Semir Osmanagich