Prof. Senad J. Hodović: Da li su Bošnjaci genetski nesposobni?!

Reakcija i kratak osvrt na sve učestalije direktno šovinističko i nacionalističko spočitavanje Bošnjacima da su kao narod nesposobni.

Da li su Bošnjaci genetski nesposobni?!

Ovih sedmica kao i prethodnih godina u žiži javnosti ponovo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV), ovoga puta zbog izbora Glavnog tužioca/tužiteljice BiH. Nema elektronskog i printanog medija kako u tuzemstvu a Boga mi i inozemstvu da nije „obradilo“ ovu temu. Istini za volju novinari (a ko bi drugi?) su već neko vrijeme pisali o tome ko će bit izabran. I Boga mi tako i bi.

No, pripreme za ovakav ishod su počele puno ranije i to klasičnim propagandno-psihološkim ratom koji se vodi protiv Bošnjaka kao naroda a o čemu svjedoči i sve veći broj provjerenih vrhunskih obavještajaca susjednih država koji su došli u našu zemlju kao diplomate. Sredstva se nisu birala a metod koji je primijenjen je korištenje parole „Trebaju se birati sposobni, a ne predstavnici naroda“.

Kao i većina pristalica demokratije i legalizma s ovim bi se mogao i sam složiti ali da se ne radi o pukoj floskuli plasiranoj i dirigovanoj iz Laktaša i Mostara, odnosno Beograda i Zagreba. Ovo je veoma važno jer ne postoji nijedan valjan, istinit, materijalni dokaz zašto na čelu pet pravosudnih funkcija na nivou države nema nijednog Bošnjaka: Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Vrhovni sud BiH, Ustavni sud BiH, Javni tužilac BiH, Ministar pravde BiH. Naravno onda je jedina „vadiona“ protagonista i „stručnjaka“ da se eto biraju „sposobni“, a ne predstavnici naroda.

Vrhunac ovakvog cinizma se mogao vidjeti i u srijedu 23. januara 2019. godine na Dnevniku 2/Centralnom dnevniku BHT1. Voditeljica Dnevnika inače po mom, i ne samo mom mišljenju, izuetno korektna i profesionalna novinarka imala je gosta „eksperta“ iz oblasti pravosuđa (koji ima bogatu i burnu istoriju). Na jednostavno pitanje kolegice-voditeljice zašto ipak nema niko od Bošnjaka na nekom čelnom mjestu državnih pravosudnih institucija uslijedio je „profesionalan“ odgovor gosta da se biraju „samo najsposobniji“ što direktno implicira činjenicu da među Bošnjacima nema takvih. Zatim je uslijedio krunski dokaz/argument da je to tako pa se pozivalo čak i na mrtve ljude koji su radili nezakonito na nekim važnim mjestima. Meni je bilo nemoguće povezati ovaj komentar gosta sa postavljenim pitanjem. Možda to sve i jeste tako kako je gost rekao ali nas Bošnjake i dalje interesuje zašto je stanje takvo kako jeste i zašto Bošnjaka nema na čelnim pravosudnim funkcijama i jesmo li mi zaista nesposobni.

Volio bih iskoristiti priliku i pokušati ukratko ukazati na još jednu veoma učestalu pojavu a to je činjenica/fakat da srpski i hrvatski političari provode konstantnu stigmatizaciju cjelokupnog bošnjačkog korpusa jer u svojim javnim istupima najčešće koriste termin Bošnjaci u njegovom punom opsegu i sadržaju gdje to ne bi smjeli. Pa kažu, Bošnjaci: stopiraju, ucjenjuju, ne daju, nisu kooperativni itd, itd. Valjda se podrazumijeva i red je da se kaže: Bošnjačke elite stopiraju, političari ucjenjuju, intelektualci ne daju, predstavnici i parlamentarci nisu kooperativni itd, itd.

Duboko sa uvjeren da će i ovo ludilo proći i da će liberalne, progresivne i demokratske snage napokon pobijediti nacionalizam, mračnjaštvo i mržnju, stoga prevashodno kao građanin apelujem na novinare da svojim istraživačkim radom raskrinkaju ovu podlu igru. Zašto novinari? Iz prostog razloga što kao i većina građana političarima ne vjerujem i od njih ne očekujem ama baš ništa.

Senad Hodović

Oslobođenje