Prof. Senad Hodović kreirao prigodnu vinjetu, pečat i kovertu povodom 25 godina od genocida u Srebrenici

Kreacija Senada Hodovića za obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici

Muzejski savjetnik prof. Senad Hodović promovirao je danas u Historijskom muzeju BiH prigodnu personaliziranu vinjetu, pečat i kovertu, a tu ideju realizirao je u povodu 25 godina od genocida u Srebrenici u okviru teme ‘Kultura pamćenja’.

Na koverti je utisnut Memorijalni kamen u Srebrenici i 8.372…, broj žrtava genocida te spisak mjesta iz kojih potječu stradale osobe, uz naznaku da broj nije konačan.

Na vinjeti je, služeći se alatima, tehnologijom i metodologijom filatelije, uz Cvijet Srebrenice, na tri jezika (bosanski, engleski, francuski) ispisan tekst ’25 godina od genocida, jedinog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata’. U spletu bodljikavih žica koje su, kako je kazao autor, trebalo da budu sigurnost (što se stalno zaboravlja) napisano je ‘Zaštićena zona UN’, također na tri jezika.

Treći element kreacije prof. Hodovića je pečat na kojem je, na pet jezika, napisano ‘Stop fašizmu i negiranju genocida’.

Autor ukazuje na važnost da se zna koji su uzroci i posljedice genocida te potrebe da se znanje o tome prenosi na mlađe generacije.

visoko-rtv.ba