ZDKPolitikaIntervju / Prof.dr. Dženan Skelić: Puno partija, malo ministarstava

Intervju / Prof.dr. Dženan Skelić: Puno partija, malo ministarstava

Razgovaramo sa profesorom doktorom Dženanom Skelićem, redovnim profesorom na Univerzitetu u Zenici, psihologom, književnikom, učesnikom javnog društvenog života u višestrukom smislu riječi.

Poštovani profesore, poznato je da ste jedan od najzaslužnijih javnih ličnosti, kada je u pitanju proces dovođenja Osmorke na vlast! Očito se, s obzirom na Vaš predizborni i izborni angažman može reći da ste Osmorkin čovjek! Kako vidite ove procese oko uspostave “nove vlasti”?

Ono što sam radio u predizbornom i izbornom periodu, što sam pisao i govorio, ja zagovaram više od 20 godina, te mislim, kako je konstatacija da sam nečiji čovjek u tom kontekstu nesuvisla. Trebate također znati i to da je neko sistemski čovjek, ne kada on radi za sistem, već obratno, kada sistem radi za njega. Kao što možete vidjeti, ja nisam u podjeli vlasti nigdje predviđen, te je s obzirom na tu činjenicu teško spojivo sa zdravim razumom, da sam nečiji čovjek! Svoje ljude oni planiraju i podmire, bez obzira na zasluge ili doprinos.

Što se pak tiče moga doprinosa, ja sam radio za dvije ideje, ideju promjene i ideju socijalno osjetljivog društva, a to dvoje prepoznajem kao potencijale socijal-demokratije! Činjenica je da je u svemu ovome najveći doprinos Nermina Nikšića, Dine Konakovića i Denisa Bečirovića, te velikog i strašnog Senada Hadžifejzovića, koji je takav generator energije, da bi ga se svaki sistem trebao pribojavati i tretirati ga sa poštovanjem i uvažavanjem! Ja sebe vidim po doprinosu daleko iza ovih ljudi!

Niste nam rekli ništa o tome kako vidite ovo dosadašnje formiranje vlasti?

Vidim, mislim, vjerujem da je to išlo malo prebrzo, a u brzini se nekada znaju potkrasti greške. Pravi problem nastaje, ako se te greške pokažu kao sistemske, a to će test vremena pokazati. Meni je od samog formiranja vlasti, puno značajnija priča o prijateljstvu i povjerenju, o držanju do dogovora i date riječi, kojima konstantno svjedočimo, na primjeru Omsorke! To je velika novost na našoj političkoj sceni!

Zanimljivo je da Vas kako rekoste nema nigdje u raspodjeli vlasti, čak niti u Vašem kantonu! Ministar obrazovanja u ZDK je iz SDP-a, čiji ste kažu član! Kako to da niste Vi na toj poziciji? Budući ministar ima prilično siromašnu biografiju u odnosu na Vašu! Priča se da ste jako nezadovoljni zbog takvog odnosa!

Ljudi pričaju svašta. U politici na Balkanu, stvari funkcioniraju durgačije nego je to uobičajeno u civiliziranom svijetu. Kod nas imate ta neka čudna pravila o imenovanjima, a uz to smo na sceni imali i situaciju sa puno partija a malo ministarstava. Valja to sve izdogovarati. Predpostavljam da je to tako išlo. Nisam baš najupućeniji.

Znači niste ni ponuđeni? Znači li to da je taj kandidat, dao veći doprinos, da je zaslužniji, kompetentniji? Radi se o čovjeku koji je završio studij na privatnom fakultetu u Vitezu, je li to ta promjena, koju ste i Vi zdušno najavljivali?

Ne bih ulazio dublje u ovu priču. Reći ću Vam još samo jedno. Dokle god ne nađete da sam od nekoga ili neke stranke nešto dobio, nemojte me molim Vas nazivati nečijim čovjekom. Nikada nisam dobio za ovih 30 godina rada niti jednu funkciju, niti jedan upravni odbor, ništa, a Vi mene nazivati nečijim. Niste Vi u tome prvi. Nemojte me molim Vas više uznemiravati!

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE