Prof. dr Amir Ganić: Reakcija na odgovor u vezi “neugodnih mirisa” firme Prevent Leather

Zastupnik u SkupštiniZeničko-dobojskog kantona   
Prof. dr Amir Ganić

 

KANTONALNOJ UPRAVI ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

da proslijedi FEDERALNOJ UPRAVI ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

 

Predmet: Reakcija na odgovor na poslaničku inicijativu prema KANTONALNOJ UPRAVI ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE, odnosno FEDERALNOJ UPRAVI ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

 

Poštovani gosp. Čauševiću,

zahvaljujem za odgovor koji sam putem mail-a dobio 13. 09. 2017. godine,na inicijativu koju samprema Vašoj instituciji podniona sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona28. 07. 2017. godine,

Pomenutom inicijativom, tražio sam da se u tom periodu (vrijeme podnošenja inicijative) izvrši kontrolno mjerenje svih faktora (zagađivača) koji su uticali na stvaranje nepodnošljivog – zagušujućeg mirisa, koji se baš u tom periodu (oko 10-tak dana) širio gradom i širim gradskim područjem, porijeklom iz firme PREVENT LEATHER SARAJEVO d.o.o. Visoko.

Poštovani inspektore Čauševiću, iz Vašeg odgovora je uočljivo (kako ste naveli), da je inspekcijski nadzor iz jula ove godine (precizirali ste 05. 07. 2017. godine) pokazao da su sve emisije u okoliš, odnosno,  mjerenja kvalitete zraka obavljena od strane laboratorije TQM d.o.o Lukavac pokazala da su koncentracije H2S, NH3 i SO2 znatno ispod granične vrijednosti.

Iz prethodne rečenice se zaključuje da za navedeni period, mi građani općine Visoko nismo trebali osjetiti bilo kakav neugodan miris, na koji smo već godinama navikli,a koji se produkuje iz pomenutog preduzeća.

Nekada je vrijedila stara narodna, da ukoliko vam trojica kažu da si pijan, moraš se valjati, pa makar bio i antialkoholičar. Danas su se očito prilike izmijenile, pa vam za realizaciju iste maksime, nisu više potrebna tri čovjeka, očito da je dovoljno i jedan,  ali pod uslovom da je visokopozicioniran u nekim javnim institucijama.

Poštovani inspektore Čauševiću, zar mislite da smo svi mi koji smo u tom periodu bili izloženi tom strašnom neprijatnom zagušujućem mirisu, halucinirali ili smo možda iz obijesti tražili da se izvrši kontrola zagađivača iz firme Prevent Leather d.o.o. Sarajevo? Zar mislite da na tako paušalan način, kako ste u Vašem odgovoru napisali, možete amnestirati nerad Vaših inspekcijskih organa?

Zašto niste u tom periodu (vrijeme podnošenja zastupničke inicijative 28. 07. 2017, godine) poslali Vaše inspekcijske organe put Visokog, pa da samo na osnovu senzornih ubjeđenja ulazeći na naplatnu rampu u Visokom, konstatuju pojavu na koju se odnosila zastupnička inicijativa.

Da Vas podsjetim (ili naučim) ukoliko nepoznajete dovoljno metričku problematiku. Postoje brojne metodologije kako se utvrđuju i/ili mjere neke pojave i događaji. Tako se, osim različitih instrumentalnih, fizičko-hemijskih, mikrobioloških i inih drugih mjerenja, za ustanovljavanje intenziteta nekih činjenica, može, shodno prirodi mjerenja, do rezultati doći i pomoću senzornih-organoleptičkih ispitivanja.

Za kvalitativno ustanovljavanje (sama prisutnost) neprijatnog zagušujućeg mirisa koji je u navedenom periodu bio prisutan na širem gradskom području Visokog, bilo je čak dovoljno da Vaši inspekcijski organi samo dođu u Visoko i na osnovu senzornih (prije svega mirisnih) osjetila konstatuju činjenićno stanje i shodno tome reaguju. Međutim, Vaša reakcija je izostala.

Da Vaša neozbiljnost bude potpuna, potrudile ste se i kroz odgovor na moju inicijativu gdje paušalno iznosite rezultate mjerenje, a koji nam u ovim okolnostima i neznače mnogo (jer se odnose na neki drugi period). Barem ste se trebali udostojiti (bilo bi prikladno i cjelishodnije) da uz Vaš odgovor koji ste uputili kao prilog istog, pošaljete i rezultate mjerenja koje navodite u odgovoru.

Na kraju, ali jednako tako važno je napomenuti da je podnešena inicijativa rezultat svakodnevnih pritisaka i vapaja građana općine Visoko, koji su periodično najizloženiji neprijatnim mirisima, da se konačno već jednom, na adekvatan obostrano zadovoljavajući način riješi ovaj problem.

Također, svjestan činjenice da pomenuto preduzeće upošljava značajan broj građana općine Visoko što ima značajne ekonomske reperkusije na cijelu Općinu, cijenim da se, kako iz podnešene inicijative, tako i iz reakcije na odgovor federalnog inspektora za zaštitu okoline, nemože i nesmije izvući bilo kakav zaključak kako pojedinac ili građani općine Visoko imaju bilo šta protiv menađmenta, odnosno, preduzeća PREVENT LEATHER SARAJEVO d.o.o. Visoko,

MI SAMO TRAŽIMO (u skladu sa Zakonom) DA ONO NAJVREDNIJE – ZDRAVLJE NAS I NAŠE DJECE BUDE ADEKVATNO ZAŠTIĆENO.

 

S poštovanjem

 

Podnosilac inicijative

Prof. dr Amir Ganić