NaslovnicaLokalne TemeProblem pasa ...

Problem pasa lutalica i dalje izražen u općini Visoko: Mještani MZ Gračanica strahuju za svoju djecu

Problem pasa lutalica, iako nešto reduciran u posljednje vrijeme na gradskom području, i dalje jedna od loših strana svakodnevice sa kojom se susreću stanovnici općine Visoko. Strah od napada, bojazan od uništavanja imovine i širenje zaraze samo su neki od razloga zbog kojih naši sugrađani strahuju od ovog problema, a iako su tokom posljednjih godina postojali brojni centri u kojima su zbrinuti psi lutalice, čini se kako konačnog rješenja nema.

Da je tako dokazuju i fotografije koje su nam proslijedili naši čitatelji iz Velikog Čajna, sa područja Mjesne zajednice Gračanica, koji ističu kako se posljednjih dana, u neposrednoj blizini kuća i društvenih objekata ove mjesne zajednice, pojavila veća grupa pasa lutalica. Tačnije, oni se nalaze na lokalnoj cesti, na samo stotinu metara udaljenosti od Medrese “Osman ef. Redžović”, te na cesti kojom djeca iz ovog naselja putuju u osnovnu školu, zbog čega je povećana opasnost da neko od učenika bude napadnut i povrijeđen. Od toga strahuju i mještani koji se nadaju da će nadležni reagirati povodom ovog problema.

Podsjećamo, ovaj problem izražen je već godinama na području naše općine, a nadležne institucije nisu još uvijek imali adekvatan način za njegovo rješavanje. Situaciju dodatno usložnjava i loše komšijsko ponašanje, budući da nerijetko psi lutalice, inicijativom građana, iz okolnih općina završavaju na našim ulicama, no nije rijedak slučaj da se se sličan proces odvija i u suprotnom pravcu, čime se problem ne rješava, nego se metodom “ping-pong” prebacuje u “tuđe dvorište”.

Tokom posljednje dvije godine postojale su neke nade da će problem pasa lutalicama na ulicama Visokog biti riješen, prvo sa informacijama o gradnji azila za pse na lokaciji nekadašnjeg “Aerodroma Visoko”, odnosno na granici naselja Radovlja i Liješeve, a zatim i nakon informacija o tome da je Udruženje građana “Sretna šapa” takav azil izgradilo na lokalitetu Kralupi. Ipak, iz ovakvih primjera u našim naseljima evidentno je da je problem tek donekle riješen, odnosno da će biti potrebno još mnogo vremena za rješavanje ovog problema. Zanimljivo je da je upravo ovih dana završen javni poziv za iskazivanje interesa za uklanjanje i zbrinjavanje pasa lutalica sa poručja Visokog, na koji su pozvana sva pravna lica i udruženja koja su registrirana za obavljanje djelatnosti iz predmeta ovog poziva, stoga će biti zanimljivo da li će ovaj problem biti adekvatnije riješen u narednom periodu, budući da su prijave na ovaj javni poziv završene prije šest dana.

U međuvremenu možemo se nadati samo da neće biti novih napada pasa lutalica na građane, a posljednji takav, barem zvanično, dogodio se u samom centru grada, tačnije u ulici Musala, tokom septembra 2018. godine, kada su psi lutalice napali devetogodišnjeg dječaka. Ipak, sigurno da u posljednjih pola godine ovo nije jedini slučaj, budući da se građani svakodnevno suočavaju sa psima lutalicama na ulicama i nerijetko bivaju žrtve nesposobnosti nadležnih da riješe ovaj problem.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.