Problem parking mjesta za OŠ ,,Safvet-beg Bašagić,, i nonšalantna policija s prekršajnim nalozima

Sav besmisao organizovanja urbanog gradskog prostora a posebno saobraćaja već duže vrijeme trpe građani naselja Donje Rosulje.

Stiješnjeni između mahale i glavne prometnice imaju stalni problem automobilima zakrčenih trotoara, frekventan saobraćaj, blizinu osnovne škole, pojačan broj pješaka u toku dana kao i nedostatak parking mjesta, posebno za učitelje i nastavnike Osnovne škole ,,Safvet-beg Bašagić,, kao i za stanare okolnih zgrada čija parking mjesta od ranih jutarnjih časova zaposijedaju nepoznati vozači bez obzira što stanari uredno plaćaju komunalne naknade.

I pored tih činjenica gradska uprava i policija ne reaguju i čak šta više policija provodi nonšalatno represivne pišući svakondveno kazne posebno nastavničkom osoblju pomenute škole. Umjesto da obezbijede i označe 20 parking mjesta za nastavnike nadobudni policajci iz udobnih sjedišta novih Mazdinih modela fotografišu i potom kazne uručuju i onima koji su samo nekoliko minuta prije automobil parkirali na najbezbjednijem mjestu za pješake i djecu posebno.

Nije bitno to što je učiteljica iz jedne škole stisnuta vremenom i zgusnutim rasporedom morala parkirati automobil uz školsku ogradu i nije bitno što je profesor sa ljekarskog pregleda u Zenici u namjeri da stigne na vrijeme na nastavu također automobil parkirao uz isto pomenutu ogradu, bitno je da se napiše kazna i ispuni norma.

Znamo mi da se zakonom propisuje zabrana parkiranja i mjesta gdje to može da se uradi, znamo i to da policija i gradska uprava moraju pronaći rješenje za ovaj problem. Ponekad zakon i pravila nisu kompatibilni sa logikom a očigledno je da policiji i gradskoj upravi logika nije jača strana. Nisu policija niti gradska administracija važniji od obrazovanja, čak naprotiv. Prije nego što su dobili posao u pomenutim institucijama prvo su morali završiti osnovnu školu .
U to ime pozivamo gradsku upravu i policiju da reguliše i izmjeni režim saobraćaja u naselju donje rosulje i da pronađe rješenje za parkiranje automobila nastavničkom osoblju u toku trajanja nastavnog procesa.

Nisu nastavnički novčanici bankomati za punjenje budžeta i nisu policija i gradska administracija zaslužili toliko da imaju parking prostore za zaposlene za razliku od učitelja i nastavnika.

Građani pišu – visoko.ba